Škola kávy

SEMINÁŘE - ŠKOLENÍ BARISTŮ / Od keře až k espressu /

Poděkování - restaurace Laguna

13.6.2009

Jak jsme se učili (a naučili)vařit dobrou kávu aneb pan Roberto Trevisan v akci

To, že máme absolvovat školení o přípravě kávy, připadalo většině našich zaměstnanců skoro jako ztráta časů. Ale jen do chvíle, než toto školení začalo. Ti, kteří přišli s pocitem, že uvařit kávu umí i malé dítě , najednou zcela nevěřícně zjistili, že se vlastně jedná o velmi zajímavou a téměř vědecky zpracovanou činnost a pokorně si uvědomili, že dobrá káva je mistrovské dílo.

Mistr svého oboru pan Roberto Trevisan nás nejprve vopravdu zajímavě podané teoretické části podrobně seznámil s historií kávy, jejími druhy, způsoby pěstování, sklizně i pražení a hlavně se zásadami správné přípravy chutné a lehce stravitelné kávy.

A pak jsem se učili prakticky všem činnostem kolem přípravy kávy. Seřizovali jsme mlýnek na správnou hrubost mleté kávy a to tak dlouho, až byl lektor s výsledkem naší práce spokojen, odvažovali potřebně množství, učili se kávu v páce správně napěchovat a spařit tak, aby nápoj byl opravdu chutný. Důležité při školení pana Trevisana je, že každý může zkoušet a pilovat tyto činnosti tak dlouho, až je všechny zvládne nejen ke spokojenosti lektora., ale i k získání vlastního pocitu , že se tuto činnost naučil. Totéž platí i o přípravě capuccina a dalších druhů kávy, kde dobrá kvalita nápoje vychází ze správného našlehání mléka.

Lektor věnoval všem účastníkům tolik času, kolik si ho sami vyžádali. A bylo přímo radostí pozorovat, jak ještě včera reptající pracovníky tato činnost najednou tak říkajíc ‘’chytla‘‘, jak se doslova vrhli na zkoušení , jak se snažili, aby s jejich kávou byl pan Roberto spokojen.

Atmosféra, kterou pan Roberto Trevisan dokáže při školení vytvořit je natolik strhující, že většina účastníků považuje za věc své osobní cti vařit opravdu co nejlepší kávu a tak následkem je jakési vnitropodnikové neformální soutěžení mezi číšníky, čí kávové nápoje jsou ty nejlepší... Je to ten nejlepší způsob, jak prostředky do školení vložené rychle zhodnotit – v podobě spokojených zákazníků, kteří se do restaurace vracejí na dobrou kávu .

Rádi bychom panu Trevisanovi z naší restaurace Laguna ve Žďáře nad Sázavou poděkovali za to, že svým zapáleným přístupem a profesionálním vedeném naučil naše pracovníky vařit opravdu dobrou kávu – přijďte se přesvědčit!

 

Bohumil Kobza - majitel firmy

Božena Dobiášová – vedoucí provozu



Hlavní partneři, Partneři soutěžíKontaktujte nás
  • Facebook
  • Fotogalerie
  • RSS

EVANEK Web Design Studio 2011 © Škola kávy s.r.o. | Poděbradská 56/186, Praha 9 | Tel.: +420 271 743 180