Škola kávy

ŠKOLA KÁVY /

Interaktivní seminář - cupping plantážní arabiky z různých regionů Brazílie

16.5.2013

jedinečná možnost pro všechny kávové nadšence zúčastnit se dne 29. 5. 2013 ve Škole kávy semináře vedeného panem Bruno Souzem, prezidentem společnosti BECCOR - Brazilian Estates Coffee Corporation.


 

Termín semináře: 29. 5. 2013 - mapka umístnění zde
Délka semináře: 
10:00 hod - 16:00 hod. s přestávkou na oběd  (příchod na seminář je možný od 9:15 hod)     
Počet účastníků: 15 - 25 osob
Cena semináře: 
2.600,-- Kč  / osoba  bez dph 21%
 Jazyk semináře: seminář bude veden v Anglickém jazyce s překladem do Češtiny

  • Sleva 10 % pro skupiny 5 a více osob, které se přihlásí společně (sleva platí pro každou osobu ve skupině).
    Sleva 10 %  pro studenty středních a vysokých škol a důchodce.

Přihláška na seminář - online

Lektor semináře:

Bruno O. S. Souzo pochází z brazilského města Campos Altos Minas, oblast Gerais. Je čtvrtou generací pracující s kávou ve své rodině. V kávové industrii pracuje přes 35 let, pěstuje kávu v Campos Altos na rodinné farmě Fazenda Esperança.

Bruno O, S. Souzo je prezidentem společnosti BECCOR - Brazilian Estates Coffee Corporation, importující kávové zrno specialty v Beaverton, Origona, USA od května roku 2002.

Bruno O. S. Souzo je prezidentem Academia do Café, která spojuje školu kávy, prodejnu kávy a export kávy. Je asistentem instruktoru Q grading systému (hodnocení kvality kávy podle CQI - Coffee Quality Institute).

  • Seminář je vhodný pro všechny skupiny kávového sektoru - pražiče, prodejce kávy, baristy a začínající pracující s kávou.
  • Máte možnost seznámit se s nejlepšími vzorky Brazilské kávy, porozumět zásadním bodům pěstovaní a exportu kávového zrna v konkrétním regionu a naučit se hodnotit chuťové odlišnosti a kvalitativní charakteristiky vybraného kávového zrna.
  • Tento seminář obohatí vaše znalosti o kávě z hlediska hodnocení kvality

 Program semináře:
 

1. Prezentace:
Na semináři budou prezentovány zásadní regiony Brazílie pěstující kávu a jejich profily:

  •  farmy z různých regionů nacházejících se na různých výškách a zeměpisných šířkách, jako Pernambuco Estate ze severu Brazílie, která je na šířce 7’00 a výšce 1000 metrů, a Parana Estate na jihu Brazílie, která je na šířce 25’00 a výšce 500 metrů, charakteristiky půdy, agrikulturní charakteristiky atd.;
  •  způsoby zpracování kávového zrna a jak to ovlivňuje chuť kávy;
  •  kávy, které vyhrály každoroční soutěž  ABIC (Brazilian Coffee Industry Association – Asociace Brazilské Kávové Industrii) jako nejlepší brazilská káva roku.

2. Praktická část:
 V průběhu praktické části bude proveden cupping 5 druhů káv z brazilských farem (seznam a krátký popis najdete dále).

  •  Naučíte se hlavním pravidlům a postupu v provedení cuppingu podle protokolu SCAA (Specialty Coffee Association of America) a postupu hodnocení kvality kávy.
  •  Účastníci budou rozděleni na skupiny 6 lidí, každá skupina bude pracovat u svého vlastního stolu a hodnotit kvalitu představených káv při pomoci speciálních formulářů.
  • Po ukončení hodnocení kvality kávy bude provedena ochutnávka káv ve formě espresso a alternativních způsobů přípravy kávy. Budete mít možnost porovnat kávy pocházející z různých častí Brazílie a projednat její vlastnosti a chuťové odlišnosti.
     

 

 

Bruno O. S. Souzo představí 5 různých vzorků kávového zrna z oblasti Minas Gerais.

  1. 1. Vzorek kávového zrna zpracovaný metodou Pulped Natural, vítěz soutěže o nejlepší kávu v regionu Minas Gerais (z více než 750 vzorků) a taky vítěz soutěže ABIC, jako nejlepší brazilská káva roku.

Tento vzorek je vypěstován v oblasti Minas Gerais, zvané Matas de Minas, na farmě Forquilha do Rio, Serra do Caparao Range. Kávový nápoj má vysokou kyselost žlutého ovoce, jako je carambola, s jasmínovými  tóny, který je velmi sladký s intensivním arómatem cukrové třtiny.

 

2. Vzorek kávového zrna zpracovaný suchou metodou, vítěz soutěže v oblasti Minas Gerais (z více než 750 vzorků), byl vypěstován v Cerrado, v oblasti Minas Gerais, uvnitř  vyhaslého vulkánu Chapadao de Ferro, z něhož je kávový nápoj s velmi intensivním tělem, tónami tropického ovoce, který je trošku slaný, karamelový a oříškový.

 


 
 
3. Vzorek kávového zrna z rodinné farmy Bruno O. S. Souzo- Fazenda Esperanca, z něhož je kávový nápoj velmi sladký, karamelový a s příchutí mandle, má střední tělo se slabší citronovou kyselostí. Kávové zrno je zpracováno suchou metodou a metodou palped natural.

4. Vzorek kávového zrna fair trade organic z regionu Poco Fundo jižní časti Minas, z něhož je kávový nápoj z příjemnou ovocnou příchutí, s dobře vyváženým sladkým tělem a citrónovou kyselostí. 

 

 5. Vzorek kávového zrna zpracovaný suchou metodou Сarmo de Minas, z něhož je kávový nápoj se silnou ovocnou příchutí zralého banánu, s vysokou citrónovou kyselostí a velmi sladkým a silným arómatem.                                                                                                                  


 

 Historie

Brazílie je největším producentem kávového zrna na světě po téměř 150 let, její výroba kávy činí přibližně jednu třetinu světové výroby.

První kávové keře byly vysázeny v Brazílii v roce 1727 v oblasti Para. Brazilská legenda zní, že kávové keře byly dovezeny do země plukovníkem Francisco de Melo Palheta z francouzské kolonie Guyana. Kvetoucí kávové keře byly dárkem z lásky od manželky guvernéra.

Více než 56% plantáží má rozlohu 10-50 hektarů, 28% - více než 50 hektarů. Hlavní plantáže se nacházejí ve státech Sao Paulo, Minas Gerais a Paraná. Sběr kávových bobulý se provádí v období sucha od června do září. V kávovém průmyslu je zaměstnáno asi 3,5 milionu lidí.

90. léta minulého století byly charakterizované opatřením Mezinárodní organizace pro kávu (ICO) a Brazilského institutu kávy (IBC) na přidělování kvót pro dovoz a vývoz zeleného kávového zrna, který obhajovalo několik hlavních výrobců kávy v Brazílii. Bohužel byl kladen důraz na cenu a množství zelené kávy, ale ne na kvalitu. Výrobci brazilské zelené kávy byli nuceni míchat kávová zrna lepší kvalitě s nižší jakostí odrůd, aby splňovaly požadavky na přidělené kvóty. Výrobci pak jmenovali kávu Santos Santos 1, 2, atd., kde Santos byl přístav, ze kterého vyvozili zelené kávové zrno.

Na počátku 90. let nová vláda v Brazílii zlomila systém kvót pro přípravu zeleného kávového zrna na export. Následně byl uzavřen IBC, což způsobilo revoluci v tom, kterým způsobem zelené kávové zrno bylo exportováno z Brazílie.

Důležitým se stalo, jak je káva pěstována, zpracována atd., což se projevilo úžasnou škálou kávy v Brazílii z určitých oblastí, které se staly dostupné pro spotřebitele po celém světě.

V rámci tohoto semináře Vám s radostí představujeme několik vzorků nejkvalitnějšího kávového zrna pěstovaného a zpracovaného na vybraných farmách s vynikajícími chuťovými vlastnostmi.


 

 

 

Smluvní podmínky semináře


PŘIHLÁŠKA :

  • zaslání vyplněné on-line přihlášky - zde  
  • účast obratem potvrdíme 

ÚHRADA:

  • úhradu proveďte před termínem konání semináře na náš účet maximálně 5 dnů před konáním semináře

KONTAKTY:

pro přihlášení do semináře a pro získání dalších informací, prosím kontaktujte:

Marina Ščerbina
Tel:  + 420608677733
mail: mvcoffee.sro@gmail.com
http://www.facebook.com/scerbina.marina

Štěpánka Havrlíková   
Tel:  + 420602357060
mail: stepanka@skolakavy.cz



  • 11.11.2017

    DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ VE ŠKOLE KÁVY - 15. 11. 2017 od 10:00 do 17:00 hod.

    srdečně vás zveme k prohlídce Školy kávy spojené s prezentací nové pražičky Petroncini a s kávou z nabídky zástupce kávy z Hondurasu pro Evropu s panem Gustavo A. Guillenem

  • 23.3.2017

    KÁVA NA TALÍŘI

    KÁVA NA TALÍŘI – UNIKÁTNÍ ZÁŽITKOVÉ VEČERY JÍDLA SNOUBENÉHO NEJEN S KÁVOU Škola kávy, Štěpánka Vantuchová Havrlíková a Roberto Trevisan poprvé v roce 2013 ve spolupráci s šéfkuchařem Riccardo Lucque uskutečnili v České Republice premiéru vaření jídla s kávou. Dnes, Škola kávy prezentuje ve spolupráci s profesionálními kuchaři tuto atraktivní novinku ve formě zážitkových večerů, ve svých upravených prostorách pro skupiny do 14 účastníků.

  • 22.12.2016

    Škola kávy vám přeje prožití krásných vánočních svátků

    Děkujeme Vám za dlouholetou přízeň a přejeme Vám šťastné a klidné prožití Vánoc i roku 2017 nad šálkem vždy dobré kávy. Za Školu kávy - Roberto a Štěpánka

  • 16.5.2013

    Interaktivní seminář - cupping plantážní arabiky z různých regionů Brazílie

    jedinečná možnost pro všechny kávové nadšence zúčastnit se dne 29. 5. 2013 ve Škole kávy semináře vedeného panem Bruno Souzem, prezidentem společnosti BECCOR - Brazilian Estates Coffee Corporation.

  • 18.3.2013

    Premiéra kurzu v Praze pod vedením světově uznávaného odborníka.

    S radostí Vás zveme na výjimečný seminář, který proběhne 1. května 2013 a bude věnován tématu „Úvod do disciplíny (vědy) o chemii kávy“. Lektor semináře je celosvětové uznávaný specialista z oboru Chemie kávy, zakladatel internetového portálu CoffeeChemistry, Vedouci odboru Vědy a Technologie SCAA (Speciality Coffee Association of America), Joseph A. Riviera, který přijede poprvé do České Republiky.

  • 7.6.2012

    Kurz mixologie - molekulární kávové koktejly - 27. 6. 2012

    od 13:00 do 18:00 hod. proběhne první kurz s italským mistrem barmanem Francesco Pietronim v prostorách Školy kávy. Cena semináře je 2.000,--Kč bez dph.

Hlavní partneři, Partneři soutěžíKontaktujte nás
  • Facebook
  • Fotogalerie
  • RSS

EVANEK Web Design Studio 2011 © Škola kávy s.r.o. | Poděbradská 56/186, Praha 9 | Tel.: +420 271 743 180