ŠKOLA KÁVY s.r.o.

BARISTA OPEN - NOVINKA! /

První kolo soutěže BARISTA OPEN v Bratislavě - exhibice

21.1.2012

První ohlášené kolo soutěže BARISTA OPEN na výstavě Danubius Gastro proběhlo exhibičně. Nejlepším Slovákem v kategorii RYCHLOST je Stano Cibuľa, nejlepším Čechem, Štěpánka Havrlíková.

Bohužel se ze zdravotních důvodů nemohli zúčastnit dva české týmy a tak soutěž v Bratislavě
byla uspořádána pro návštěvníky exhibičně. Prezentována byla první fáze mezinárodní soutěže týmů - RYCHLOST.
V této fázy soutěže se připravuje 20 espress na rychlost, přičemž soutěžícím je kontrolována technická část
přípravy, dodržování hygieny práce i kvalita espressa, která je měřena pomocí refraktometru.
Druhá fáze - KLASIKA a třetí fáze - FANTAZIE nebyly uspořádány, namísto toho se baristé po celou dobu věnovali
zvýdavým návštěvníkům, kteří se seznamovali s přípravou espressa, cappuccina, latte artu i kávových koktejlů
a zájem odborné i laické veřejnosti byl veliký, vždyť měli možnost konzultovat vše s nejlepšími z oboru.
Moderování a organizace soutěže se ujal Roberto Trevisan ze Školy kávy - ČR spolu s panem profesorem
Jozefem Augustýnem autorem rozsáhlé knihy Povídání o kávě - SK.


Fáze RYCHLOST ze soutěže BARISTA OPEN se opakovala v průběhu dne celkem 3x a tak se nakonec vystřídalo celkem
12 soutěžících. Nejrychlejší čas byl 3 minuty 41 sekund. Baristé z prvního kola vyzvali také některé z komisařů soutěží, kteří výzvu přijali a s výsledkem
se můžete seznámit níže.


Při soutěži v Bratislavě byli využívány u všech baristů instantní mlýnky, pořadí baristů je následující:

  1. 3:41  Stano Cibuľa
  2. 3:43  Štěpánka Havrlíková
  3. 3:45  Peter Ondrejka
  4. 3:50  Roman Pospíchal
  5. 3:54  Roman Florek
  6. 4:06  Pavel Kosta
  7. 4:07  Roberto Trevisan
  8. 4:11  Lukáš Podbehlý
  9. 4:15  Odřich Holiš mladší
  10. 4:15  Jiří
  11. 4:19  Monika Plevová
  12. 4:28  Goran Jozič

 

BARISTA OPEN - exhibice  BARISTA OPEN - komise

Další odborný program již třetího dne na výstavě:

Prezentace přípravy kávy z džezvy
prezentace: Goran Jozič
Návštěvníci se dozvěděli veškeré informace o tom jak má být káva upražena, umleta, ochucena a samozřejmě
také připravena. Jedinečnou možnost ochutnat přivítalo mnoho přítomných.

 

Čištění a hygiena kávovaru
prezentace: Roman Pospíchal
návštěvníci se názorně seznámili s celým postupem každodenního čištění hlavy a páky kávovaru pomocí Puly Caffu,
jehož produkty slouží k čištění kávovarů, mlýnků i výdejníků horké páry.

Technika Latte Art
prezentace: Roman Florek a Lukáš Podbehlý
neuvěřitelný počet návštěvníků věnoval pozornost prezentaci obou mladých a úspěšných baristů, kteří prezentovali
přípravu a techniku lití pro srdíčko, rozetu, tulipán, indiána a některých dalších vzorů.

Příprava kávy z džezvy Čištění a hygiena kávovaru Latte Art