Škola kávy

MISTROVSTVÍ BARISTŮ ČR /

Druhé kolo soutěže BARISTA OPEN

7.5.2010

Nový formát soutěže organizovaný Školou kávy, který vznikl díky neutuchajícímu nadšení Roberta Trevisana proběhl již podruhé a tentokrát v rámci Gurmán Festivalu 2010 v Hradci Královém, kde se opět setkal nejen s velkým nadšením baristů, ale také s nebývalou pozorností publika.

BARISTA OPEN – soutěž týmů

Klid před soutěží - studentky HŠ Třebechovice pod Orebem v a u rekordního šálkuSoutěž mohla proběhnout díky organizátorům Gurmán Festivalu a také hlavních partnerů – Bohemilk a.s.,  Puly Caff avšak neméně také díky porotcům a baristům. Soutěž je dynamická, má spád, je inovativní a snoubí v sobě tradiční práci baristů, barmanů i nejnovější poznatky v přípravě kávy.

Publikum, porotci, soutěžící ... a skvělá atmosféra :-) 

Soutěž Barista Open si nenechal ujít ani Emanuel Ridi   Zdeněk Pohlreich se zapojil do přednášky Zdravá káva, kterou Roberto realizoval na Gurmán Festivalu


Barista Open je soutěž určena týmům, které jsou zastoupeny 2 baristy a 1 technikem. Je vyhodnocován nejlepší barista a také nejlepší tým. Soutěž zahrnuje tři fáze:

  • 1. fáze rychlost – pracují všechny týmy současně – příprava 20 espress na čas. Hodnotí se nejrychleji ale také nejlépe připravená espressa. Kvalita espress je měřena pomocí refraktometru, který spolehlivě ukáže na sebemenší odchylku v nápojích. Měřena je také síla lisování kávy v páce pomocí digitální váhy, jejíž displej je otočen směrem k publiku a barista jej nevidí. Váží se také hmotnost jednotlivých kávových puků. Přítomna je také technická porota.
  • 2. fáze profesionalita – pracuje vždy 1 barista – baristická klasika, příprava 4 espress a 4 cappuccin dle standardů Mistra kávy. Na přípravu mají soutěžící 8 minut a nápoje servírují degustační porotě. Hodnotí se kvalita servírovaných nápojů, komunikativnost, prezentace, čistota i profesionalita baristy.
  • 3. fáze fantazie – pracují všechny týmy současně – zde jsme se po spojení s Českou barmanskou asociací inspirovali jejími letitými zkušenostmi a tak vznikla soutěž v níž baristé připravují 2 kávové koktejly bez alkoholu a 2 s alkoholem, veškeré koktejly jsou očíslované a odnášené do jiné prostory degustačním porotcům, kteří neví čí nápoje degustují.
  •  

Technická porota - 1. fáze rychlost  Atmosféra při soutěži týmů Barista Open

Degustační porota 2. fáze - profesionalita  Baristé myslí na vše: techniku, kávu, přípravu nápojů i správné umístnění kávovaru

Jaká je tato soutěž? Ohromná. Zeptejte se prvních účastníků, nešetří superlativy.
 

V tomto již druhém kole se účastnily celkem 4 týmy – tedy 8 baristů.

Pořadí týmů:
1. místo – tým Buscaglione – Roman Pospíchal a Adam Troubil
2. místo – tým Pro Caffé – Stanislav Cibula a Martin Líbal
3. místo – tým Coffee&Co – František Roháček a Dagmar Mašlaňová
4. místo – tým Monty – Radek Moutayrek a Lenka Holanová

Pořadí baristů:
1. místo – Stanislav Cibula
2. místo – František Roháček
3. místo – Radek Moutayrek
4. místo – Adam Troubil
4. místo – Roman Pospíchal
6. místo – Lenka Holanová
7. místo – Dagmar Mašlaňová
8. místo – Martin Líbal

  Espressa připravená v 1. soutěžní části, přísná hodnotící kritéria jsou doplněna o řadu přístrojových měření Kávový koktejl ze 3. fáze soutěže Barista Open - fantazie Publikum soutěže Barista Open

Poroty již druhého kola soutěže Barista Open se účastnili odborníci z oboru kávy s dlouholetými zkušenostmi:

  • Vítězný barista - Stano Cibula z týmu Pro CafféRoberto Trevisan     – vedoucí sekce Mistr kávy CBA, zakladatel soutěží baristů v ČR
  • Petr Žváček – majitel společnosti PPG TRADING s.r.o. – GAVIOTA espresso
  • Petr Klepsa – technik společnosti Kronen s.r.o., kávovary Carimali,
  • Petr Čapek – majitel Gastro Kafe CB s.r.o., distributor kávy Buscaglione,
  • Jaroslav Vojtěch – člen sekce Mistr kávy CBA a majitel kavárny U Šnečků,
  • Tomáš Vančata - výkonný ředitel společnosti Restaurant Management s.r.o., kaváren Coffee & Co,
  • Petr Hrdinka – distributor kávy Moak
  • Jakub Sýkora – technik profesionálních kávovarů
  • Václav Jirků – servisní technik společnosti Gastro Kafe CB s.r.o.
  • Jiřina Volková –členka sekce Mistr kávy CBA a majitelka kavárny Kafírna v Trutnově
  • Vítězný tým - Buscaglione: Roman a AdamŠtěpánka Havrlíková – koordinátor Mistrovství baristů ČR
  • Malgorzata Ebel – majitelka kaváren Ebel coffee,
  • Simona Vávrová – degustační a technický porotce soutěží, absolventka prestižních degustačních kurzů ve spol. Sandalj v Itálii
  • Martina Cianci – absolventka prestižních degustačních kurzů ve spol. Sandalj v Itálii
  • Dita Egertová – provozní sociální kavárny Ethiopia v Praze

Celá organizace by se neobešla ani bez pomoci studentů ze Střední hotelové školy Třebechovice pod Orebem a nadšení mnoha dalších lidí.

Děkujeme všem účastníkům i organizátorům a těšíme se, že také tato soutěž pomůže k rozvoji oboru barista a jeho profesionalizaci.

                                                                                                                                                  Tým Školy kávy s.r.o.

 

Fotografie ze soutěže Barista Open naleznete na fb: Barista Open 



Hlavní partneři, Partneři soutěžíKontaktujte nás
  • Facebook
  • Fotogalerie
  • RSS

EVANEK Web Design Studio 2011 © Škola kávy s.r.o. | Poděbradská 56/186, Praha 9 | Tel.: +420 271 743 180