Škola kávy

AKTIVITY

  fotografie a odkazy na videa budeme postupně doplňovat, děkujeme za pochopení  

 

 

Radiožurnál Českého rozhlasu 1 - povídání o kávě 

 26. listopadu  2010 v 10.54

Štěpánka Havrlíková

Štěpánka Havrlíková, odbornice na kávu Foto: Šárka Ševčíková

Kávu pije snad téměř každý z nás. S oblibou si vychutnáváme její chuť a aroma. Odbornice na kávu Štěpánka Havrlíková, která byla Hostem Radiožurnálu, připomněla důležitost atmosféry, kterou míváme s pitím kávy spojenou. „Nejlepší káva tedy může být ta, kterou si vychutnáváme v příjemném prostředí,“ domnívá se.

Chuť kávy se samozřejmě také váže k přípravě. A dobrou kavárnu podle Štěpánky Havrlíkové poznáme nejen podle atmosféry, ale také podle pohledu na kávovar. Špatný stav kávovaru se totiž odrazí na chuti kávy. Faktorů, které ovlivňují chuť nápoje, je však mnohem víc. „Záleží samozřejmě také na mletí nebo dávkování,“ upozorňuje Štěpánka Havrlíková s tím, že káva na sebe váže vodu. Proto se změnou prostředí musí barista regulovat způsob jejího mletí. 

Kávu je třeba vybírat podle chuti a aroma. Nejdůležitější je čerstvost. „Kávu je třeba spotřebovat do 10 až 14 dnů, pokud dokážete zajistit dobré skladovací podmínky,“ vysvětluje. Káva by měla být uložena v temnu, suchu a chladu. 

Degustátorka kávy Štěpánka Havrlíková si myslí, že i česká zalévaná káva může být zdravá. Záleží však na přípravě. Správný způsob popsala posluchačům ve vysílání. „Namletou kávu zalijete horkou vodou, kterou necháte odstavit asi 40 vteřin,“ popisuje. Optimální teplota vody k zalití kávy je 92 stupňů. Lógr je pak třeba oddělit od nápoje. 

Moderátorka Hanka Shánělová se Štěpánky Havrlíkové ve vysílání zeptala i na použití french pressu. Jak správě vybrat kávovar do domácnosti? I odpovědi na tyto otázky se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru. 

Záznam celého rozhovoru se Štěpánkou Havrlíkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. 

Autor:  Šárka Ševčíková  (šše)
Pořad: Host Radiožurnálu  |  Stanice: ČRo 1 - Radiožurnál
Čas vysílání: po-pá 10.06-11.00, so-ne 11.06-12.00, so 23.05-24.00 (r)

ČERNÉ OVCE - záznam České televize z testování kávovarů pro MF DNES a PRE a.s.

Záznam ČT z natáčení testu kávovarů, který jsme realizovali ve spolupráci s MF DNES a PRE a.s. - ke stažení zde .

Černé ovce  Hana Večerková - MF DNES  Roberto Trevisan

Porota testu kávovarů    Roberto Trevisan - předseda odborné poroty

Zdeněk Smrčka - jeden z nejlepších českých baristů  Michal Křižka - jeden z nejlepších českých barisů  Petr Čapek - porotce s letitými zkušenostmi  

Odborná porota  Štěpánka Havrlíková  Standa Zita - porotce s letitými zkušenostmi          

Další ilustrační fotografie z testu kávovarů zde.

Foto na Facebooku - zde.

 zpět na začátek stránky

 

Novinka na trhu - MLÉKO NEJEN NA CAPPUCCINO - z produkce mlékárny Bohemilk - test 26. 11. 2009 - Opočno

Mlékárna Bohemilk

 

V posledních listopadových dnech tohoto roku jsme v Mlékárně Bohemilk a.s., v Opočně realizovali testy celkem šestnácti vzorků mléka s vedoucí laboratoře a dalšími jejími spolupracovníky. K samotnému testu jsme využívali profesionální techniku i tradiční pomůcky baristy. Veškeré zpracování mléka bylo pečlivě sledováno, mezi jinými parametry také: teplota, množství pěny, stabilita pěny i senzorické vlastnosti vzorků. Výsledky testů poslouží loboratoři ke zdokonalení nového produktu nejen  pro gastronomii - MLÉKO NEJEN NA CAPPUCCINO.

některé z testovaných vzorků vzorky mléka s různým složením zapisování výsledků měření do počítače konzultace nad vzorky cappuccin

příprava cappuccina Testování mléka Bohemilk

cappuccino, cappuccino, cappuccino ...

 

 zpět na začátek stránky

CBA - WORKSHOP PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY ŠKOL S GASTRONOMICKÝM ZAMĚŘENÍM - 14. - 15. 11. 2009  BRNO

Workshop probíhal v hotelu Santon v Brně Školení o kávě proběhlo v rámci sekce Mistr kávy CBA 

Ve dnech 14. - 15. 11. 2009 probíhal v hotelu Santon v Brně workshop pořádaný Českou barmanskou asociací, který se setkal s velkým zájmem. Pedagogičtí pracovníci škol s gastronomickým zaměřením měli možnost absolvovat čtyři workshopy různého tematického zaměření:

  1. Espresso – nácvik výrobního postupu – Sekce Mistr kávy CBA - R.Trevisan a kolektiv
  2. Krasty – nácvik postupu výroby – K.Mayer a kolektiv
  3. Práce s ledem – nácvik dávkování, frapování, zcezování,.. – J.Bartoň a kolektiv
  4. Praktické testování smyslových vjemů s ohledem na chuťové hodnocení MN–M. Černík a kolektiv

 Praktická část semináře  Workshop sekce Mistr kávy CBA

Nácvik lisování kávy v páce  došlo také na nácvik zpracování mléka na cappuccino

Workshop zaměřený na kávu a přípravu espressa vedl Roberto Trevisan, kterému pilně pomáhali také Franta Roháček a Roman Pospíchal. Vedle praktických zkoušek přípravy espressa si několik účastníků vyzkoušelo také novinku na trhu - Mléko nejen na cappuccino z produkce mlékárny BOHEMILK, a.s.

S ohledem na spokojenost účastníků je pravděpodobné, že se pokračování tohoto workshopu pod hlavičkou České barmanské asociace ukuteční také v příštím roce. Budeme se těšit na další setkání nad šálkem dobré kávy :-) D| 

 zpět na začátek stránky

ČESKÝ KAPR - 4. ročník soutěže - Zvíkov - 14. 11. 2009

Již po čtvrté se sešli ve Zvíkovském podhradí příznivci české ryby v podobě kapra, který se tentokrát upravoval způsobem, který odpovídá asijské kuchyni. Soutěže se zúčastnilo 8 juniorů a 6 seniorů. Soutěž proběhla s garancí Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, přičemž záštitu nad soutěží převzali:

  • Jakub Šebesta, ministr zemědělství ČR
  • Jitka Fatková, ředitelka Jihočeske centrály Cestovního ruchu
  • Ing. Petr Šalda, předseda jihočeské krajské sekce AHR ČR

Atmosféra zde byla velmi přátelská a výkony soutěžících skvělé. K našemu potěšení jsme se této krásné akce zúčastnili také my, tentokrát s přednáškou Zdravá káva.

 

degustace odrůdových káv  na řadu přišlo také cappuccino

příprava kávy na Českém kapru  Český kapr 2009 a někteří jeho vítězové

 zpět na začátek stránky

 

TEST KÁVOVARŮ PRO MF DNES A PRE - listopad 2009

Když nás oslovila zástupkyně MF DNES paní Hana Večerková ke spolupráci při realizaci testu domácích kávovarů věděli jsme, že nás všechny čeká zodpověný a nelehký úkol, jehož realizace nebude otázkou pár hodin či jediného dne. Pokud si zakoupíte MF DNES, která vyjde 20. 11. 2009 přesvědčíte se, že bylo sledováno velké množství hledisek počínaje hlučností kávovarů, snadností obsluhy, elektrické spotřeby a řady dalších faktorů až po schopnost přístrojů připravit co nejlepší espresso. S paní Večerkovou jsme v prostorách PRE a.s., která byla sponzorem testu strávili nad přípravou testů i při praktických testech "jen" několik dní narozdíl od paní Večerkové, která se testu věnovala bez nadsázky několik týdnů.

Příprava kávovarů na jeden z mnoha testů  testováno bylo celkem 16 kávovarů pro domácnosti

Právě zodopovědný přístup všech zúčastněných k samotnému testu byl důvodem k tomu, pozvat odborníky, kteří se zabývají kávou profesně již řadu let, ale také několik laiků, kteří byli před degustacemi kávy seznámeni s nezbytnými informacemi. A samotný degustační test, který probíhal jedno odpoledne v budově PRE a.s. mohl začít. Kávovary obsluhovali zkušení baristé Zdeněk Smrčka a Michal Křižka, samotné nápoje se dostávali k degustátorům do jiné místnosti tak, aby netušili z jakého přístroje je právě servírovaná káva připravena. Porota v sestavě:

  • Roberto Trevisan, Škola kávy s.r.o. (vedoucí degustační poroty)
  • Zuzana Březinová, Pražská energetika a.s.;
  • Petr Čapek, JARg s.r.o.  - České Budějovice;
  • Štěpánka Havrlíková, Škola kávy s.r.o.,
  • Blanka Hospodářská, SŠ a VOŠ cestovního ruchu České Budějovice;
  • Julie Kalodová, zástupkyně MF DNES;
  • Aleš Richter, kavovary-online - Brno;
  • Stanislav Zita, barista hotelu Olympik Praha;

hodnotila kvalitu extrakce aromatických a chuťových látek do espressa, elasticitu a vzhled kávové pěny a také kvalitu mléčné pěny pro cappuccino u kávovarů, které nabízeli možnost přípravy a zpěňování mléka.

Pro všechna hodnocení jsme používali školní stupnici známek od 1 vynikající po 5 nepřijatelné. Test hradila Pražská energetika www.pre.cz . V Centru energetického poradenství PRE v Praze 1, Jungmannova ulice 28, budete mít také možnost si testované kávovary prohlédnout a seznámit se s výsledky testů.

Roberto Trevisan při degustaci espressa  byly testovány kávovary na mletou kávu, kapsle i kávu zrnkovou  Mezi odborníky zasedla také zástupkyně PRE a.s. - Ing. Zuzana Březinová   

Celková známka testu zahrnuje hodnocení s následujícím podílem důležitosti při posuzování:

  • kvalita espressa -  60 %,
  • kvalita mléčné pěny 10 %,
  • snadnost a praktičnost obsluhy 20 %,
  • spotřeba energie 5 %,
  • hlučnost 5 %.

degustace espressa - tedy cca 30 ml kávy  u testu nechyběly ani televizní kamery

testovalo se také několik plnoautomatických kávovarů  po ukončení slepého testu se účastníci dozvěděli z jakých kávovarů byla připravena káva

 

 zpět na začátek stránky

 

SVĚT KÁVY v Centru Černý Most 12. - 18. 10. 2009

Svět kávy Program nabitý vůní kávy a informacemi čekal na všechny návštěvníky Centra Černý most v polovině října a zájem veřejnosti o vše kolem kávy byl opravdu veliký. Návštěvníci se mohli zapojit aktivně i do víkendového programu, v němž měli možnost vyzkoušet na vlastní "jazyk" 16 báječných odrůd kávy z celého světa. Soutěž Coffee Tasting se setkala s velkým ohlasem a na účastníky čekaly také dárky věnované CČM a sponzory v podobě kávovarů, knih i čerstvě pražené kávy, kterou pražil přímo v Centru Černý Most Petr Košťál.

vybavení na přípravu turecké kávy z džezvy  expozice historie kávovarů a kávy

Návštěvníci měli možnost vidět různé přístroje na přípravu kávy, které byly využívány přibližně od roku 1500 až do současnosti. Zároveň byly v rámci CČM umístněny bordy s fotoreportážemi z kávovníkových plantáží z Tanzánie a Mexika, s vývojem přípravy kávy a nechyběla ani nostalgická výstava starých reklamních plakátů a reklamních kávových pohádek.

soutěž Coffee Tasting se těšila velkému zájmu  soutěž Coffee Tasting v CČM

Coffee Tasting - degustace kávy  degustace kávy - Coffee Tasting

V těsné blízkosti soutěžní plochy byl umístněn také šálek do něhož bylo na začátku tohoto roku připraveno největší cappuccino na světě. V současné době je adaptovaný na bar a zakoupením espressa či cappuccina od baristů Pavla a Zdeňka bylo možné přispět na nadaci Člověk v tísni a podpořit tak vybudování školy v Etiopii.

 Šálek - bar, byl v obležení návštěvníků CČM  Barista Zdeněk Smrčka - jeden z nejlepších na techniku Latte Art v ČR

Nedělní program byl neméně lákavý a tak se mohli všichni nejen podívat na umění techniky Latte Art v podání mistrů Zdeňka Smrčky, Franty Roháčka a Roberta Trevisana, ale proběhla zde také edukace a soutěž pro návštěvníky, která měla skvělé výsledky.

Latte Art pod vedením Franty Roháčka, letošního mistra republiky v této technice  vyhlášení soutěže Latte Art, kterou vedli Franta a Roberto

Krásným doplněním celého programu, byla taneční vystoupení Salsy, Samby a Argentinského tanga. Bylo nepochybné, že v okamžicích, kdy tanečníci vystupovali, byla káva na úplném chvostu zájmu :-).

Argentinské tango  Brazilští tanečníci předvedli Salsu a Sambu

V neděli večer měli návštěvníci možnost, poprvé v historii ČR, v prostorách určených široké veřejnosti, shlédnout tradiční Etiopský kávový obřad v podání půvabné Genet, která tento zážitek všem přítomným umožnila nejen vidět, ale kávu také ochutnat.

Genet připravovala pravý Etiopský obřad kávy  stejně jako ostatní program, také tento měl mnoho návštěvníků  o pravou etiopskou kávu byl velký zájem

 zpět na začátek stránky

Pokračujeme v našich cestách za poznáním - Uganda a Tanzanie

8. 8. - 22. 8. 2009

MapaPo návštěvě mexických kávovníkových plantáží v loňském roce jsme se rozhodli v letošním roce vydat na průzkum světa kávy do Afriky. Ono je, jak jsme se opět přesvědčili, něco úplně jiného mít znalosti z oboru nastudované z odborné literatury, a něco ještě jiného konkrétní zkušenost. Jedno bez druhého se samozřejmě neobejde.

Na rozdíl od cesty do Mexika byla cesta do Afriky nesrovnatelně dobrodružnější, neboť jsme se po Ugandě i Tanzanii pohybovali místní dopravou, která je mnohdy dosti strašidelná .  K našemu štěstí jsme vše přežili a vrátili se opět se spoustou materiálů a nových zkušeností.

(Fotografie z naší cesty budete mít možnost ještě do konce tohoto roku vidět na výstavě, kterou chystáme. Temín a místo jsou prozatím v jednání.)

V rámci našeho odborného programu jsme navštívili 3 společnosti odlišného typu, které působí ve vnitrozemí v blízkosti Viktoriina jezera. Měli jsme tak možnost poznat systém práce ve družstvu zabývajícím se produkty Fair Trade, v továrně na zpracování instantní kávy i ve společnosti, která obchoduje s kávou z různých oblastí Tanzanie. Předmětem našeho zájmu bylo samozřejmě i pátrání po místních zvycích a tradicích ve spojitosti s kávou a řada poznatků pro nás byla překvapivých. Většinu našeho pobytu jsme se pohybovali v nadmořské výšce cca 1200 metrů. Více o Tanzanii naleznete zde.

 

Obydlí uprostřed kávovníkové plantáže   Kávovníky se pěstují ve stínu stromů s banány.

Omamně vonící květy kávovníku   Kávovníky byly doslova zasypány plody.

Na kávovnících bylo možné najít současně květy a nezralé i zralé plody.     Tradiční šálek kávy tak, jak se připravuje přímo na ulici.     Sběr zralé kávy

Zařízení na sušení kávy   Ruční třídění kávy.

Nenechali jsme si ujít ani tradiční africkou hostinu   Roberto se zástupci továrny na výrobu instantní kávy

zpět na začátek stránky

Mistrovství světa baristů v Kolíně nad Rýnem ve dnech 19. - 21. 6. 2009

nám přineslo velkou radost. Vedle skvělých umístnění nejlepších baristů a degustátorů, kteří se účastnili jako zástupci ČR odborných soutěží nám přinesl letošní ročník také výborné umístnění v soutěži národů. Česká republika obsadila z 52 zemí světa, které se soutěží baristů zúčastnili vynikající 7. místo .

Děkujeme baristům za jejich skvělé výkony i týmovou spolupráci. 

Tímto skvělým výsledkem jsme završili naši dlouholetou práci pro české baristy ve funkci koordinátorů SCAE a našim nástupcům přejeme v novém funkčním období hodně štěstí a úspěchů při organizaci soutěží. 

Více o našich výsledcích naleznete - zde.

Vyhlášení nejlepších zemí v rámci mistrovství světa baristů

zpět na začátek stránky

 

 

STÁTNÍ SVÁTEK ITÁLIE - 2.6.2009

Zajištění kávového cateringu u příležitosti oslav Státního svátku Itálie v prostorách Italského kulturního institutu v Praze je pro nás již mnohaletou tradicí. Letos měl oproti předchozím rokům něco navíc. Kávu jsme zde připravovali přímo z rekordního šálku v němž byl v únoru tohoto roku vytvořen světový rekord. Ohlas návštěvníků slavnostního odpoledne byl opravdu veliký.

Nádvoří Italského kulturního institutu v Praze   Kávu jsme podávali z rekordního šálku adaptovaného na bar  

O kávu z našeho šálku byl velký zájem   Oslav státního svátku Itálie v Praze se zúčastnili čeští i zahraniční politici

zpět na začátek stránky

 

Prague Food Festival 2009 a prezentace kávy Piacetto - partnera soutěže Mistr kávy - 29. 5. 2009

Prague Food Festival
 
Největší gastronomická párty roku - na vodě i na souši.
Datum: 29.5.2009 – 31.5.2009
Čas: 12 – 22 hodin
Místo: lokalita „Mezi Mosty“, Křižovnické náměstí, Alšovo nábřeží od ul. Platnéřské až k UMPRUM, pontony na Vltavě mezi Karlovým a Mánesovým mostem
Restaurace: každý den 17 vybraných restaurací z TOP 100 podle publikace Maurerův výběr GRAND RESTAURANT
 
     Právě v rámci tohoto svátku gastronomie měli účatníci možnost ochutnat novou směs kávy Piacetto Espresso Superiore jejíž prezentaci se věnovali Graziano Chessa na Pontonu Svět a u kávovaru Carimali, v krásných prostorách Muzea Karlova mostu, vypomohl Roberto s přípravou espressa a cappuccina pro návštěvníky festivalu.
 

Prague food festival   Příprava kávy Piacetto

zpět na začátek stránky

 

Slavnostní otevření kavárny Ethiopia v Krkonošské - 26. 5. 2009

Rozhodně si nenechte v tomto týdnu ujít dny etiopské kuchyně, které byly včera ve večerních hodinách zahájeny v kavárně stejného názvu, řadící se navíc, jen mezi málo sociálních firem v gastronomickém sektoru. Určitě doporučujeme užít si obřad tradičního jídla bez příborů, skvělá etiopská kuchyně Vám tak rozhodně nabídne ještě o kousek víc než jste čekali :-).

No řekněte sami, už jste si někdy, kdekoliv v ČR, objednali tradičně podávané jídlo na etiopské indžaře (placka z teffu) obsahující: Key Wot, Tibs, Doro Wot, Shiro Wot, Hot Shiro Wot, Atkilt a salát z čerstvé zeleniny? Že ne? Pak pospěšte do kavárny Ethiopia v Krkonošské 10, P-2.

Více: www.ethiopia.cz

 

Pohledu dovnitř skrze okno se náš objektiv neubránil ...   Ethiopia café a její hosté

Měli jsme tu čest uskutečnit v rámci slavnostního otevření této kavárny také degustaci odrůdových káv, kterou již tradičně vedl Roberto. Děkujeme.

Předzahrádka žila degustací kávy   Nechyběla samozřejmě ani káva z Etiopie

Přejeme hodně štěstí a nejen dobrou kávu všem, kdo do této kavárny zavítají. 

zpět na začátek stránky

 

Školení v Sušici a Klatovech ve dnech 13. - 14. 5. 2009

SOŠ a SOU Sušice       Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy 

 

prezentace techniky Latte ArtK našemu velkému potěšení se další ze seminářů v rámci škol, zařazujících školení pro baristy do nabídky pro své studenty, setkal opět s velmi poztivní odezvou. Studentům i pedagogům děkujeme za skvěle připravené podmínky k výuce i pozornost, kterou semináři věnovali.

Více o semináři na Střední škole zemědělské a potravinářské v Klatovech, včetně fotogalerie naleznete zde.

 

Praktická část přednášky     Příprava cappuccina z mléka Lascato na kávovaru Carimali

zpět na začátek stránky

 

 

Rotary club Praha Staré město - degustace kávy - 5. 5. 2009

Rotary - logoVelmi rádi jsme přijali pozvání pana George J. Podzimka k uskutečnění přednášky - Zdravá káva - spojené s degustací odrůdových káv, pro členy Rotary clubu Praha - Staré Město. Samozřejmě nás potěšila nesmírně pozitivní odezva zúčastněných členů Rotary clubu. Ti nás nad rámec programu zahrnuli mnohými dotazy týkajícími se oblasti kávy, a tak se ve velmi příjemném duchu povídalo ještě do pozdního večera. Setkání se Hotel Paris Prahauskutečnilo v krásných prostorách hotelu Paris v samém centru Prahy. 

 

V průběhu programu měli členové Rotary clubu možnost ochutnat rozdíl mezi správně a nesprávně připravenou kávou a dozvědět se o rozdílnosti účinků na zdraví. Dalším programem byla degustace odrůdových káv.

 

 Degustce kávy

 

Salon Violet v Hotelu Paris         Členové Rotary clubu Praha Staré město na prezentaci Školy kávy

zpět na začátek stránky

 

Povídání o kávě v TV pořadu ČT - SAMA DOMA - 27. 3. 2009

Odkaz na záznam vysílání pořadu Sama doma naleznete zde záznam v čase 40:00 až 45:55

Ve dnech 26. 3. až 5. 4. 2009 organizovala Škola kávy s.r.o.  Festival kávy v brněnském OC Olympia. Na programu jedenáctidenního maratónu provoněného kávou byly soutěže baristů v několika kategoriích, osvětový program pro návštěvníky a také expozice historických kávovarů pana Vittoria Maltoni z Itálie, jehož unikátní sbírku představil poprvé v ČR právě v Brně jeho syn.

Pořad ČT - SAMA DOMA   Roberto ve vysílání pořadu Sama doma

Prezentace přípravy nápojů technikou Latte Art   Příprava cappuccin ve studiu poračovala s velkým úspěchem také po vysílání

Roberto pozval svého kamaráda Enrika, který v Brně prezentoval sbírku kávovarů   sbírka kávovarů Vittorio Maltoni

zpět na začátek stránky

 

 FESTIVAL KÁVY - Brno - 26. 3. - 5. 4. 2009

Zorganizovat a zajistit jedenáctidenní program v obchodním centru nebylo jednoduché a samozřejmě nám přípravy zabraly velké množství času nejen proto, že se nám podařilo do Brna přivézt unikátní sbírku historických kávovarů, výstavu fotografií z kávovníkových plantáží, ale také s ohledem na bohatý každodenní program, počínaje soutěžemi baristů a soutěžemi degustátorů, přes taneční vystoupení, až po přípravu kávy na kávovaru z roku 1930. Nelehká byla také příprava největší překapávané kávy v ČR.

Tento tým lidí měl na svědomí přípravu největší překapávané kávy.

Vše vyžadovalo velký tým lidí a zejména pak zapálení pro kávu. Odměnou nám byla účast nejlepších českých baristů v soutěžích i spokojenost návštěvníků obchodního centra s programem, do něhož se v některých dnech měli možnost také zapojit.

 

Soutěží baristů se účastnili jen Ti nejlepší - žádné překvapení.

Tak jako mnoho našich akcí, ani tuto si ČT nenechala ujít. Příprava kávy na kávovaru z roku 1930.   Argentinské tango zatančila skupina Tango Praha

Sbírka profesionálních kávovarů Vittorio Maltoni   Sbírka historických kávovarů

Příprava pravé turecké kávy byla pro návštěvníky velmi zajímavá.  Soutěž cup tasting se setkala s ohromným zájmem návštěvníků

zpět na začátek stránky

 

SOUTĚŽ BARISTŮ NOVÉ ZÁMKY - 24. 3. 2009

Soutěž byla pořádána v prostorách Združené stredné školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Roberto byl účasten v technické porotě, Štěpánka tak jako již řadu let na všech soutěžích v porotě degustační. Soutěž proběhla na hotelové škole v Nových Zámcích a u zúčastněných začínajících baristů měla ohromný úspěch. Organizace soutěže se ujala zástupkyně školy Ing. Alžběta Borosová a slovenský reprezentant na mistrovství světa baristů v Japonsku Stano Cibul'a. Soutěž samotná byla skvěle zorganizována, a tak si ji nenechala ujít ani slovenská televize.

soutěžící měli četné publikum   V porotě zasedli také reprezentanti Slovenska na Mistrovství světa baristů

koktejl tohoto baristy obsahoval vodní meloun a parmskou šunku   pro přípravu cappuccina využívali baristé i techniku Latte Art

Soutěž baristů - Nové Zámky Slovensko   Část poroty

Vyhlášení vítěze   Děkování, gratulace, přebírání cen...

zpět na začátek stránky

 

FEBIOFEST - jsme podpořili již po dvanácté - 23. 3. - 3. 4. 2009

FEBIOFEST byl založen v roce 1993 nezávislou filmovou a televizní společností FEBIO. V těžkém období přechodu od komunismu k demokracii a tržní ekonomice poskytlo FEBIO příležitost natáčet téměř všem významným českým filmařům, a to včetně Věry Chytilové, Juraje Jakubiska, Jiřího Menzela, Jaromila Jireše, Jana Hřebejka a dalších.

FEBIOFEST, který začínal jako akce pořádaná téměř bez peněz, ale s nadšením pro přátele a filmové fanoušky, se během let proměnil ve velký filmový festival, jenž si nicméně stále zachovává svůj původní profil a cíl: všechno pro diváka. Jsme velmi rádi, že jsme již tradičně součástí Febiofestu, kde se nám díky dlouholeté spolupráci podařilo uzavřít mnoho přátelských vztahů.

 Již tradičně Škola kávy podbořila FEBIOFEST

Tiskovka Febiofestu    Roberto již tradičně - Febiofest nemůže vynechat

zpět na začátek stránky

 

Ples Kalendáře Liberecka - 20. 3. 2009

Kávový catering nemohl u této výjimečné události chybět, a tak mohli účastníci krásného progamu na chvíli spočinout nad skvělým šálkem espressa či cappuccina. Cappuccino bylo samozřejmě připravováno technikou Latte Art a u všech účastníků plesu se setkalo s ohromným úspěchem.

Plakát plesu Kalendáře Liberecka zmiňoval i přípravu kávy z rukou Roberto Trevisana   ...a Roberto přijel i s rekordním šálkem do něhož jsme připravili největší cappuccino na světě...

Při přípravě kávy asistoval i Marek   ples se nesl ve stylu Moulin rouge...

půlnoční překvapení v podobě kankánu a ohňostroje   podvazek jedné z tanečnic byl vydražen a výtěžek použit na dobročinné účely

zpět na začátek stránky

 

Natáčení pro TV pořad FOKUS - 24. 2. 2009

Fotografie z vysílání a odkaz na záznam v ČT24 naleznete zde .

  Tým ČT24 v akci     Cappuccino samozřejmě z Lascata

natáčení přípravy espressa   V pražírně, která slouží pouze pro účely seminářů Školy kávy

zpět na začátek stránky

 

Škola kávy s vítězem soutěže Mistr kávy 2008 ve Snídani s Novou - 10. 2. 2009

8. 2. 2009 proběhlo finále 6. ročníku soutěže Mistr kávy a stejně jako se všemi předchozími vítězi jsme také tentokrát byli hosty Snídaně s Novou. Po otevření síně slávy pro Petra Reithmaiera, Jirku Richtera, Jardu Petruše, Petru Veselou a Frantu Roháčka tak tentokrát čekaly televizní kamery na Michala Kocmana, posledního z vítězů této již tradiční soutěže baristů.

Odkaz na záznam vysílání TV NOVA naleznete zde

 Mistr kávy ve vysílání Snídaně s Novou   Michal, Štěpánka a Roberto

Mistr kávy ve Snídani s Novou   Roberto Trevisan - lektor Školy kávy a organizátor soutěže Mistr kávy

Štěpánka Havrlíková - koordinátor soutěží baristů ČR   Michal Kocman - vítez 6. ročníku soutěže Mistr kávy

Michal připravoval ve studiu cappuccino na kávovaru Faema

zpět na začátek stránky

 

Natáčení pro TV pořad POKR - 12. 1. 2009

Škola kávy v pořadu ČT - POKR   Škola kávy v pořadu ČT - POKR

Škola kávy v pořadu ČT - POKR   Škola kávy v pořadu ČT - POKR

hosté Školy kávy v pořadu POKR   Roberto Trevisan

hosté Školy kávy v pořadu POKR   hosté Školy kávy v pořadu POKR

zpět na začátek stránky

 

CAMIC - spol. setkání členů Italsko-české obchodní komory v hotelu Mariott - 15. 12. 2008

 

MLÉKÁRNA HLINSKO - slavnostní otevření nové administrativní budovy - 12. 12. 2008

Bylo nám potěšením, že jsme měli možnost připravovat kávu pro hlavního partnera soutěží baristů, Mlékárnu Hlinsko. Právě mlékárna Hlinsko přišla na trh s produktem pro milovníky cappuccina, s mlékem se skvělými vlastnostmi - Lascatem.

Slavnostního otevření nové administrativní budovy v Hlinsku jsme se účastnili spolu s jednou z našich nejlepších absolventek seminářů a soutěží baristů, Petrou Veselou.

Slavnostní otevření zahájil majitel společnosti   hosté si cappuccino z Lascata nemohli vynachválit

Petra připravovala nápoje s použitím kávovaru Carimali s kterým byla velmi spokojena...   ... a když bylo více lidí pracovala Petra v tandemu s Robertem

v bohatém programu nechyběla ani módní přehlídka   A ještě jednou úspěšný tandem Roberta s Petrou

zpět na začátek stránky

 

 

MOSER - společenský večer pro klienty sklárny - 11. 12. 2008

Večer sklárny Moser   Moser

Škola kávy připavuje kávu pro zákazníky fy. Moser   Škola kávy ve fy. Moser

zpět na začátek stránky

 

SOUTĚŽ ČESKÝ KAPR - Zvíkov - 22. 11. 2008

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, regionální pobočka Šumava a hotel Zvíkov, Zvíkovské podhradí uspořádaly 3. ročník soutěže Český kapr -  o soutěži - na níž jsme měli již potřetí tu čest, podílet se na doprovodném programu, a doplnit tak pestrou škálu přednášek o povídání na téma kávy.

Český kapr - soutěž v přípravě tradiční české ryby

Diváci soutěže Český kapr   Škola kávy na soutěži Český kapr  

Organizátoři soutěže Český kapr   Porotci soutěže Český kapr

Štěpánka na semináři v rámci doprovodného programu Českého kapra   vítězové soutěže Český kapr

zpět na začátek stránky

     

 

 

TRIESTESPRESSO EXPO - výstava a soutěže baristů - 13. - 15. 11. 2008

Navštívili jsme - tak jako každý rok -  výstavu Triestespresso expo v Terstu, kde kromě výstavy produktů týkajících se kávy nechyběla ani soutěž baristů SCAE European Team Coffee Challenge, v níž jako jeden z odborných porotců působil také Roberto.

Výstava v Terstu   Výstava v Terstu Setkání s přáteli - Triestespresso expo   Roberto v porotě soutěže SCAE European Team Coffee Challenge 

Roberto v porotě soutěže SCAE European Team Coffee Challenge   Výstava Triestespresso expo

zpět na začátek stránky

 

Vůně horké kávy ve Snídani s Novou - 6. 11. 2008

Vůně horké kávy byla nejen názvem ranního vysílání, ale také se nesla studiem během našeho vysílání. Před vysíláním jsme si připravili kávu z mokakávovaru a během pořadu jsme seznamovali posluchače s několika domácími způsoby přípravy skvělé horké kávy.

Záznam z vysílání naleznete zde.

 Vůně horké kávy ve Snídani s Novou   Roberto a Štěpánka ve studiu Snídaně s Novou

Vybavení pro přípravu pravé turecké kávy z džezvy   O přípravě kávy z džezvy

o přípravě kávy z mokakávovaru   povídání o přípravě kávy v domácích podmínkách

zpět na začátek stránky

 

Natáčení pro TV pořad VÍKEND - 5. 11. 2008 

Škola kávy v pořadu TV Víkend   Škola kávy v pořadu TV Víkend

Škola kávy v pořadu TV Víkend   Škola kávy v pořadu TV Víkend

Škola kávy v pořadu TV Víkend   Škola kávy v pořadu TV Víkend

Škola kávy v pořadu TV Víkend   Škola kávy v pořadu TV Víkend

Škola kávy v pořadu TV Víkend   Škola kávy v pořadu TV Víkend

zpět na začátek stránky

 

V. MISTROVSTVÍ BARISTŮ MAĎARSKA - 15. 10. 2008

Již tradičně probíhalo finále, jehož se účastnilo 12 soutěžících u příležitosti gastronomické výstavy Hoventa v Budapešti. Organizátorem byl Róberto Sóti - koordinátor SCAE pro Maďarsko. V technické porotě hodnotil soutěžící Roberto Trevisan a Luigi Lupi, v porotě degustační pak Štěpánka Havrlíková, tak jak již tradičně, celých 5 let trvání maďarské soutěže spolu s Pauline Sherwood, Flavio Urizi, Luca Doimi a John L. Sherwood. Snad i díky zastoupení českých porotců měl jeden ze soutěžících Tóth Sándor připravený vedle nápojového lístku v maďarštině, angličtině či italštině také nápojový lístek v češtině, což bylo velmi milé překvapení. Úroveň soutěžících byla vysoká a své prvenství obhájil loňský vítěz Attila Molnár, který tak bude již podruhé reprezentovat Maďarsko na mistrovství světa baristů, tentokrát v Atlantě. Druhé místo obsadil Csaba Bóka a velkým překvapením pro všechny byla mladičká Éva Szõnyi, která skvělým výkonem obsadila třetí příčku.

fotky ze soutěže - zde

Seminář pro profesionály - TERST - 8. - 10. 10. 2008

Již druhá edice tohoto semináře se setkala opět se značným úspěchem. Program je sestaven tak, aby se účastníci nejen prošli nejvýznamnějšími kavárnami v Terstu, ale je doslova nabit praktickými odbornými informacemi, které by neměl nikdo, kdo bere kávu vážně, postrádat. Již samotná účast potvrzuje, že tento seminář absolvují ti, kteří mají ve světě kávy nejen pevné pozice, ale také další, nemalé ambice v tomto oboru. Účastníci semináře pronikli do tajů degustace espressa a různých "vychytávek" při přípravě či pražení kávy. Měli možnost seznámit se se způsobem skladování, selekce i dalšího zpracování kávy. Dozvěděli se, jak je to s odstraňováním kofeinu z kávy, a seznámili se tak s celým výrobním procesem. Tak jako v předešlém semináři nechyběla návštěva provozu pražírny a jako závěrečná tečka informačního maratónu proběhl seminář degustace kávy Braziliana. Všichni účastníci si odnesli certifikáty a především pak informace, zkušenosti a materiály, které jsou pro práci s kávou v dnešní době, kdy káva jako obor nabírá rychle na obrátkách, nezbytné.

Tohoto semináře se zúčastnili:
    * Ing. Bronislav Danel – majitel společnosti Dabro (regionální pražírna kávy)
    * Petr Košťál – majitel společnosti Coffee Source (prodej kávy a kávovarů)
    * Michal Křižka – trenér baristů společnosti Tchibo
    * Monika Pavlová – Fresh Concepts CZ
    * Jaroslav Petrouš – trenér baristů kávy Rioba (společnost Makro)
    * Ing. Petr Šterc – majitel společnosti KAFE KODÓ s.r.o. (kavárna s pražírnou)

Máte-li zájem o účast na dalším degustačním semináři pro profesionály, kontaktujte nás na e-mailu: stepanka(at)skolakavy.cz 

 

13.9.08 - Letiště Mnichovo Hradiště

Na firemní akci pro klienty významných společností tekla káva proudem, a protože jsem měli dobrou pěnu na mléce i k poslechu :-), byla servírovaná cappuccina připravovaná technikou latte art doslova na roztrhání. Celý den byl velmi příjemný ne jen díky skvělému počasí, jež přálo všem atrakcím počínaje vznášedly, motorkami, čtyřkolkami či lezeckou stěnou, ale především díky lidem, kteří se akce zúčastnili.

STODOLA MICHALA TUČNÝHO 2008 - HOŠTICE

Již pojedenácté jsme podpořili koncert, který se každoročně pořádá v polovině srpna v Hošticích coby vzpomínka na Michala Tučnýho a tak i tentokrát všichni muzikanti a zpěváci z účinkujících kapel mohli ochutnat espresso a cappuccino, která zejména s ohledem k dost chladnému počasí přišla vhod. S přípravou kávy pomohl také Marek Klusáček, který absolvoval seminář u Roberta spolu s několika dalšími klienty kavárny Vesmírna, Ve Smečkách v Praze 1. Marek připravoval kávu skvěle a navíc našel také parťáka, kterého zaškolil, a vytvořili tak s šestiletým Matějem výborný tým. Kluci-baristé měli radost z dobře odvedené práce a hosté jejich kávám neodolali.

DEGUSTACE ODRŮDOVÝCH KÁV Z CELÉHO SVĚTA

proběhla dne 23. 4. 2008 v restaurantu Aromi a vedle hostů této restaurace přijali pozvání také Robertovi přátelé. Degustace samotná měla u účastníků velmi pozitivní ohlas a ve spojení s vyhlášenou kuchyní našeho hostitele pana Riccarda Lucque, který si degustaci samozřejmě nenechal ujít, prožili všichni doslova filharmonii chutí a vůní.

Ochutnávalo se 6 gourmet káv, mezi jinými také neobvyklá novinka z oblasti zasněžených hor, káva z Nepálu MT. EVEREST SUPREME. Je to jediná káva na světě pěstovaná severně od obratníku Raka. Tento vynikající druh arabiky byl objeven na malé plantáži v oblasti Nuwakot. Ta se nachází v podhůří Ganéš Himal., v oblasti, jíž život dává tekoucí voda řeky Trisuli. Tato káva se nedávno pěstovala pouze v jednom z mála regionů této zeměpisné šířky, který je chráněn od mrazu. Místní buvolí pastviny přírodní cestou hnojí kávu, která se sbírá od listopadu do ledna. Kávové boby jsou vysušené výlučně sluncem a výsledný produkt se převáží letecky přímo z Kathmandu. Smyslový rozbor espressa odhalil překvapující a naprosto neočekávaný výsledek. Pozoruhodná kávová konzistence a neobyčejná struktura ukrývá výbornou vůni kakaa a kandovaného pomeranče, která přechází v tóny zázvoru. Velmi pravděpodobně jde o jednu z nejjemnějších káv na světě.

STÁTNÍ SVÁTEK ITÁLIE - 2.6.2008

Již tradičně zajišťuje naše společnost kávový catering u příležitosti oslavy Státního svátku Itálie v prostorách Italského kulturního institutu. Tato oslava je pro nás, vlastně zejména pro Roberta Trevisana příjemným setkáním s krajany i řadou dalších přátel, které za roky života v ČR získal. Jsme potěšeni, že se naše služby setkaly s pozitivním ohlasem, což je pro nás zároveň i závazkem a motivací pro roky budoucí.

DPD a IVECO v cart centru Radotín - 28. 6. 2008

U příležitosti prezentace vozů Fiat a IVECO v rámci sportovně relaxačního odpoledne v cart centru Radotín, které organizovala spediční společnost DPD, jsme byli pozvání zástupci společnosti IVECO, abychom hostům připravovali - co jiného než kávu :-). Návštěvníci přivítali nejen klasické nápoje, jimiž je espresso a cappuccino, ale také koktejly s různými přísadami.

PREZENTACE NOVÝCH PROSTOR FUJITSU SIEMENS - 24.6.2008

U příležitosti setkání partnerů společnosti Fujitsu Siemens v nových prostorách firmy jsme zajišťovali kávové občerstvení všem příchozím. Velký zájem byl nejen o odrůdové kávy, které jsme pro tuto příležitost přivezli z jedné z italských regionálních pražíren specializujících se na odrůdové kávy, ale také o cappuccino připravované technikou latte art, která u hostů nikdy nezklame.

Jaké kávy se zde ochutnávaly?
Costa Rica - SHB Tarazů S. Raphael
Tanzania Plus
Peru
Brasile - Santos Moca Pergamino Caracolito
Největší úspěch mělo zejména u mužské části návštěvníků Peru, prý jim název připomínal jejich každodenní činnost ... ? :-)

ITALSKÉ DNY PRO ŽENY - OC OLYMPIA TEPLICE

V polovině května 2008 byl Roberto hostem dvoudenního programu organizovaného paní Janou Antonínovou z agentury AnteaAgency Teplice, která zde pořádala odpolední program pro ženy a děti. V něm bylo možné nejen získat informace od dalších aktérů o italské kuchyni, ale od Roberta také vše, co je zajímalo o Itálii a kávě. Návštěvníci centra měli možnost během povídání navštívit také bar obsluhovaný profesionálním baristou, a ochutnat tak skvělé espresso a cappuccino.

 

  •  

 



Hlavní partneři, Partneři soutěžíKontaktujte nás
  • Facebook
  • Fotogalerie
  • RSS

EVANEK Web Design Studio 2011 © Škola kávy s.r.o. | Poděbradská 56/186, Praha 9 | Tel.: +420 271 743 180