Škola kávy
Příprava kávy z džezvy
Turecké přísloví praví:
„Kdo tureckou kávu či čaj s přáteli pije, ten s nimi dalších čtyřicet let prožije.“
Káva prodělala dlouhou cestu, než se dostala až do Turecka a na
Balkán. Někdy v polovině 16. století přivezl habešský guvernér
tureckému sultánovi Süleymanovi jako dárek tento černý nápoj. Pití
kávy se stalo záhy ceremoniální záležitostí, zejména při návštěvách
hostí. Trvalo ovšem ještě nějakou dobu, než se káva stala každodenní
součástí společenského života lidí z nižších vrstev.
Tradiční
turecká káva se připravuje ve zvláštní konvici zvané „cezve“ - džezva.
Má dlouhé držátko a zevnitř je pocínovaná nebo je z mosazi. V této
nádobě je vaření kávy jedním z nejstarších způsobů její přípravy.
Forma konvičky „cezve“ podporuje tvoření pěny při vření kávy. „Cezve“
se zužuje směrem nahoru a opětně se rozšiřuje před jejím okrajem.
lektor - GORAN JOZIČ
Tento kurz nevyžaduje žádné předchozí dovednosti a zkušenosti.
Délka přednášky: |
17:00 hod - 20:30 hod. (příchod na seminář je možný od 16:30 hod) |
Počet účastníků: |
10-14 osob |
Cena semináře: | 1.200,-- Kč / osoba |
- na tuto přednášku se nevztahují slevy platné pro celodenní semináře
Přihláška na seminář -
online
TERMÍNY PŘEDNÁŠEK 2013
PŘÍPRAVA KÁVY Z DŽEZVY | termín bude navržen po dosažení počtu 10 zájemců |
* individulání termín pro skupiny od 10 osob přizpůsobíme vašim časovým možnostem, o nabídku termínů zažádejte prostřednictvím emailu:stepanka(at)skolakavy.cz
Kurz přípravy turecké kávy v DŽEZVĚ - chceme ukázat jak naši předkove správně pochopili účinky kávy již před 1000 lety a uměli ji již tenkrát uvařit zdravě.
Hlavní body a témata semináře:
Úvod do teorie o přípravy kávy v džezvě:
- historický vývoj vaření kávy ve světě
- ukázka vaření turecké kávy v džezvě
Praktická ukázka vaření kávy:
- předvedení způsobů vaření turecké kávy (s kořením, s karamelizovaným cukrem)
- praktické vaření a degustace
- věštění z logru