Škola kávy

SEMINÁŘE - ŠKOLENÍ BARISTŮ /

Certifikace SCAE od Luigiho Lupi

 

Pro dokreslení průběhu certifikace můžete shlédnout např. tuto fotogalerii - zde.

lektor - LUIGI LUPI

TERMÍN -  certifikace SCAE             bude stanoven po naplnění 10 účastníky  

  1. NOVINKA - možnost certifikace Coffee Introduction (volitelné při kurzu)
  2. Certifikace SCAE - 1 stupeň
  3. Certifikace SCAE - 2 stupeň

Program:

  • první den: 
    • 10:00  –  15:00
      • kurz Luigi Lupi
    • 16:00  –  18:00
      • písemný test Coffe Introduction a certifikace SCAE 1.stupeň – Basic barista
  • druhý den:
    • 10:00  –  16:00     
      • dopoledne písemný test certifikace SCAE 2. stupeň – Barista,
      • odpoledne praktická zkouška certifikace SCAE 1.stupeň – Basic barista a SCAE 2. stupeň - Barista.
  • organizátor si vyhrazuje právo úprav programu
     

Cena programu:    6.900,--Kč bez DPH

Sleva:   

  • 500,--Kč bez DPH pro členy SCAE u certifikace 1. stupně
  • 750,--Kč bez DPH pro členy SCAE u certifikace 2. stupně

Cena za vydání certifikátu SCAE:

  • poplatek do SCAE za vydání certifikace Coffee Introduction - € 140 - cca 3.900,-- Kč (bude přepočteno dle aktuálního kurzu ČNB)
  • poplatek do SCAE za vydání certifikace SCAE 1. stupeň -  100 - cca 2.800,-- Kč (bude přepočteno dle aktuálního kurzu ČNB)
  • poplatek do SCAE za vydání certifikace SCAE 2. stupeň -  € 180 - cca 5.000,-- Kč (bude přepočteno dle aktuálního kurzu ČNB)

 

Získané certifikáty:

  • certifikát Luigiho Lupi o absolvování kurzu pro certifikaci SCAE - získávají všichni účastníci
  • v případě úspěšného složení teoretických a praktických zkoušek získání certifikátů SCAE (úhrada za vydání certifikátu, která se hradí přímo do SCAE je účtována pouze v případě úspěšného složení zkoušek a je účtována navíc k ceně programu)

Počet míst je omezen, prosíme proto o zaslání on-line přihlášky co nejdříve, přihláška ke stažení - zde. Zároveň žádáme všechny zájemce o certifikaci o uvedení krátkého profesního životopisu včetně délky praxe - uveďte do prostoru pro poznámky.

 

Každá z níže uvedených certifikací probíhá pod vedením legendárního Luigiho Lupi*  z Itálie

   

Stupeň 1: Certifikace SCAE - Basic Barista

Na tuto certifikaci je potřeba mít aktuální informace ze světa kávy a půlroční zkušenost v kavárně, pražírně nebo jiné společnosti zaměřené na obchod s kávou. Písemný test trvá 60 minut . Následná praktická zkouška probíhá za pomoci tlumočníka. Získání certifikátu je podmíněno úspěšným složením teoretických i praktických zkoušek.

Písemný test zahrnuje základní vzdělání o kávě v těchto okruzích:

  • Co je to káva 
  • Odrůdy kávy
  • Kde se káva pěstuje
  • Charakteristiky kávy
  • Pražení kávy
  • Balení kávy
  • Co je to espresso
  • Charakteristiky espressa
  • Základní informace o různých způsobech přípravy kávy

 

Praktická zkouška je zaměřena na předvedení a vysvětlení:

  • Proč a jak mlít
  • Nastavení hrubosti mletí (kameny kávomlýnku)
  • Práce s kávomlýnkem
  • Dávkování
  • Prezentace různých způsobů přípravy kávy (moka, překapávaná, french press atp.)
  • Příprava espressa, cappuccina a dalších způsobů přípravy kávy dle mezinárodních standardů (tradiční cappuccino)

 latte art by Luigi Lupi  Praxe pod vedením Luigiho Lupi  Písemná zkouška - r.2009 -  ještě ve starém školícím centru  Praktická zkouška - r.2009 -  ještě ve starém školícím centru 

 

Stupeň 2: Certifikace SCAE - Barista


Pro získání této certifikace je podmínkou mít úspěšně složené zkoušky prvního stupně certifikace a mít roční praxi v oboru. Písemný i praktický test jsou zaměřeny hlouběji na informace vztahující se nejen k espressu, ale také na ostatní způsoby a postupy přípravy kávy.

Písemný test zahrnuje hlubší prověření znalostí o kávě v okruzích:

  • Botanické odrůdy kávy
  • Fair Trade, Bio káva, speciality
  • Informace o zelené kávě a její přípravě před pražením
  • Způsoby pražení a ovlivnění chuti kávy pražením 
  • Typologie mléka
  • Technika kávovaru
  • Technika kávomlýnku
  • Čištění a údržba
  • Espresso a jeho charakteristiky
  • Cappuccino a jeho charakteristiky
     

Praktická zkouška je zaměřena na předvedení a vysvětlení:

  • ovládání kávomlýnku a kávovaru
  • znalost stupňů mletí pro různé způsoby přípravy kávy
  • prezentace techniky Latte Art
  • degustace odrůdových káv formou trojúhelníkového testu (coffee tasting**)
  • příprava kávového koktejlu

 

 trénink techniky latte art  příprava a trénink na certifikaci SCAE

       

Doporučená literatura: 

  • Povídání o kávě - Josef Augustín (nakladatelství Fontána)
  • LA FILIERA del caffé espresso - di Franco e Mauro Bazzara (italsko-anglická verze k dispozici v e-shopu Školy kávy -  Kč 1 100,-- bez dph)
  • IL CAFFÈ Territori e Diversità - di Fulvio Eccardi e Vincenzo Sandalj (italská nebo anglická verze, možno objednat - Kč 1 700,-- bez dph)

 

Luigi Lupi                  - jeden z nejúspěšnějších účastníků mistrovství světa baristů, později také porotce a jeden z prvních komisařů pro certifikace SCAE. Je průkopníkem techniky Latte Art, kterou již několikrát vyučoval také na seminářích Školy kávy v Praze, poprvé již v roce 2003.

** Coffee tasting - v každém degustovaném setu jsou připraveny 3 šálky, 2 z nich obsahují identickou kávu, jeden kávu odlišnou. Cílem je, aby degustátor identifikoval kávu, která je odlišná od ostatních dvou. Není nutné určit druh kávy, jen to, že není identická s ostatními.

 

 Certifikovaní baristé - 2009  Certifikovaní baristé -  únor 2012

Máte-li zájem o účast na certifikaci, kontaktujte nás prostřednictvím emailu: stepanka@skolakavy.cz 

 Více fotografií z certifikace naleznete na tomto odkazu - zde.

 



Hlavní partneři, Partneři soutěžíKontaktujte nás
  • Facebook
  • Fotogalerie
  • RSS

EVANEK Web Design Studio 2011 © Škola kávy s.r.o. | Poděbradská 56/186, Praha 9 | Tel.: +420 271 743 180