Škola kávy

SCAE - Speciality Coffee Association of Europe

SCAE byla založena na setkání zástupců společenství propagující vyjímečnou kávu a kávovými nadšenci, které se konalo 5. června 1998 v Londýně. Cílem bylo založit sdružení, které bude prostřednictvím specializovaných profesionálů šířit informace o kvalitní kávě po Evropě i po zbytku světa a bude se výrazně lišit od ostatních evropských kávových sdružení. Počet členů SCAE se každoročně zvyšuje a asociace je uznávána vládami i celosvětovými organizacemi. Za několik málo let se rozrostla doslova mílovými kroky, dnes má členy ve více než 50-ti zemích světa, informuje je o novinkách, dělí se o úspěchy ve vývoji na trhu s kávou a snaží se co nejlépe poznat potřeby jednotlivých členů, aby mohla pracovat v souladu s národními tradicemi v oblasti kávy.

SCAE je první organizací, která je podporována zastřešující organizací ICO (International Coffee Organization), a navíc představuje jediné zastoupení tohoto speciálního obchodního sektoru. Je otevřená všem těm, kteří se nějakým způsobem zabývají a všeobecně podporují kvalitní kávu.

SCAE vytvořila vzdělávací program, který neustále zdokonaluje. Je zaměřen především na pražení kávy, ale také na školení baristů a poskytování služeb v rámci oboru. Dále také na ochutnávky, na trh s kávou a její prodej v barech a kavárnách vůbec.

Roberto Trevisan převzal ocenění - nejlepší koordinátor SCAE
Také byla zřízena centra pro školení o kávě:

- v Norsku pro severské státy
- v Itálii pro Středomoří
- ve Švýcarsku pro alpské regiony
- v Německu pro Nizozemí, Polsko a přirozeně Německo
 
 
V roce 2007 byl vyhlášen nejlepším koordinátorem této mezinárodní asociace Roberto Trevisan, zastupující Českou republiku v letech 2003 - 2009 a to díky systému organizace soutěží baristů a vedení seminářů o kávě.
Škola kávy s.r.o.  byla do roku 2010 ve SCAE evidována na pozici Coffee School/Academy, nadále je Roberto Trevisan členem SCAE.
 
Všichni členové dostávají prestižní dřevěnou plaketu SCAE se svým jménem
a také využívají výhodných cen na získávání produktů přizpůsobených nejrůznějším požadavkům tohoto specializovaného sektoru. Je možné vybrat si mezi plakáty, knihami a cd-romy, ze seznamů či katalogu sesterské organizace
SCAA (Speciality Coffee Association of America)

Členové jsou pravidelně informování prostřednictvím bulletinu Café Europa
a také prostřednictvím pravidelných kontaktů a aktualit na webových stránkách www.scae.com. Kromě zveřejňování posledních novinek zde mají členové exkluzivní právo vyhledávat v databázi, která je bezesporu důležitým nástrojem
pro tuto specializovanou obchodní síť.

SCAE zorganizovala také 1. světovou konferenci o kávě a výstavu v Monte Carlu v roce 2000. Dalšími městy, ve kterých se pořádaly některé z akcí, jsou například: Amsterdam, Anaheim, Atény, Barcelona, Bern, Brémy, Londýn, Miami Beach, Milán, Oslo, Tokio a Trieste.

V roce 2002 byl zahájen program návštěv v ICO; více než 20 profesionálů odjelo do Indie, aby se naučili novým představám a změnám v produkci kávy. Od té doby se ICO objevuje na každoročním programu SCAE.
 
Koordinátoři SCAE pro ČR:
2003 - 2009  Roberto Trevisan
2009 - 2010  Petra Veselá (z funkce předčasně odstoupila)
2011 -           Jiří Richter
 

Štěpánka Havrlíková a Pauline Sherwood_degustační porota Maďarsko

A co je vlastně Speciality Coffee?

Tomuto termínu zřejmě nejlépe odpovídají výrazy "nadstandardní či výběrová káva“.

SCAE přitom "skromně" navrhuje následující definici, a to ku prospěchu všech svých členů a v podstatě i komukoli jinému, kdo má zájem o kvalitní kávu:

„Nadstandardní či výběrová káva je definována jako nápoj připravený ze své základní složky, tj. kvalitní kávy. Takovou kávu posuzuje spotřebitel a má jedinečnou kvalitu, výraznou chuť a její charakter je odlišný a lepší než charakter běžně nabízených káv. Základem jsou kávová zrna, která byla vypěstována pouze ve vybraných oblastech a musí splňovat ta nejpřísnější kritéria pro zelenou kávu, pro její pražení, skladování i vaření.“

A toto není jen definice. Je to výzva všem, kteří jsou zainteresováni do úsilí o přípravu výjimečného a v podstatě dokonalého šálku. Jestliže Vy či Vaše společnost sdílíte naše cíle, rádi Vás přivítáme v členské základně asociace SCAE, čímž se i Vy spolu s námi budete podílet na tvorbě skutečně kvalitní kávy budoucnosti.

SCAE ve spolupráci se SCAA pořádá již od roku 2000 Mistrovství světa baristů (WBC), kde se přirozeně vyhlašuje nejlepší barista roku. Šampionátu se účastní vítězové národních soutěží, a to z více než 50-ti zemí světa.

Doposud se WBC konalo v následujících městech: 
 
  •    2000: Monte Carlo
  •    2001: Miami Beach
  •    2002: Oslo
  •    2003: Boston
  •    2004: Trieste
  •    2005: Seattle
  •    2006: Bern
  •    2007: Tokio
  •    2008: Kodaň
  •    2009: Atlanta
  •    2010: Londýn
  •    2011: Bogota



Hlavní partneři, Partneři soutěžíKontaktujte nás
  • Facebook
  • Fotogalerie
  • RSS

EVANEK Web Design Studio 2011 © Škola kávy s.r.o. | Poděbradská 56/186, Praha 9 | Tel.: +420 271 743 180