ŠKOLA KÁVY s.r.o.

DOPROVODNÉ AKCE / Největší cappuccino na světě /

Tisková zpráva

8.2.2009

Světový rekord překonán! Osmdesát baristů z 12 zemí světa připravilo v Praze dosud největší cappuccino na světě o objemu 2.117 litrů.

Pro přípravu byla využita káva partnerů soutěží baristů a mléko na cappuccino Lascato z produkce Mlékárny Hlinsko.

mléko na cappuccino Lascato teklo doslova proudem 

     K vytvoření nového rekordu došlo v rámci soutěže Mistr kávy 2008 na pražském výstavišti tuto sobotu.  Poté, co ve čtvrtek vytvořili baristé nový český rekord přípravou cappuccina o objemu 1 050 litrů, dosáhli cappuccinem o objemu 2 009 na rekord světový.

     Rekordní cappuccino obsahovalo 10.000 espress a 1.709 litrů mléka Lascato v šálku o průměru 2 metry a výšce 1,3 metru. Příprava cappuccina trvala 3 hodiny a 45 minut. Po tu dobu se na diváckých ochozech vystřídaly stovky návštěvníků veletrhu Top Gastro. Dosavadní rekord z roku 2002 držela dvojice Italů Ettore Diana a Luca Braguti s cappuccinem velkým 1 250 litrů. V Praze přítomný Ettore Diana, který se sám zapojil do přípravy cappuccina, nešetřil slovy uznání: "Tak skvělý výsledek jsem vůbec nečekal". Příprava cappuccina totiž probíhala za dodržení veškerých standardních postupů přípravy nejkvalitnější kávy. Škola kávy s.r.o. byla hlavním pořadatelem rekordu i soutěže a Roberto Trevisan po celou dobu spolu se svým týmem na kvalitu přípravy kávy pečlivě dohlížel.

     Lascato z produkce Mlékárny HlinskoNa každoroční soutěži Mistr kávy bojují nejlepší čeští baristé o prestižní titul. Soutěžící připravují vždy tři nápoje ve 4 provedeních pro mezinárodní porotu  rozhodčích. "Vedle espressa a cappuccina připravují i volný nápoj, který závisí na fantazii a tvořivosti jednotlivých soutěžících," dodává Trevisan.

     Pro akci bylo vyrobeno celkem 120 triček, z nichž osmdesát si ponechají přítomní baristé a čtyřicet dalších bylo vydraženo přítomnými diváky. Výtěžek poputuje občanskému sdružení Linka bezpečí v jehož prospěch se také v průběhu veletrhu Top Gastro prodávala káva v podobě espressa a cappuccina.

      Rekordu se zúčastnilo 80 baristů a profesionálů z oboru z 10-ti zemí světa. Všichni prokázali perfektní týmovou práci ač se na ploše kolem šálku setkali poprvé. Nevzdálenější účastníci rekordu byli Miquel Jose Coto z Kostariky a Alessandro Moriko z Jihoafrické republiky.

     Cílem tohoto rekordu bylo zviditelnění práce baristů, profese v níž je zoufalý nedostatek odborníků a ve velkém procentu provozoven v současnosti baristé - tedy specialisté na práci s kávou chybí -  zastupuje je mnohdy nekvalifikovaný personál, což je na úkor kvality připravovaných nápojů a tedy i spotřebitele. Bylo úžasné pozorovat 80 profesionálů, kteří ač měli opravdu hodně práce stačili nejen připravit rekordní cappuccino, ale také dodržovat hygienu práce, správné dávkování a lisování kávy stejně jako perfektní práci s mlékem včetně čištění výdeníku horké páry.

     Rekord umožnil odborníkům z mnoha zemí navázat přátelství, předat si odborné zkušenosti a v neposlední řadě také prověřit kvalitu používané techniky při extrémním zatížení.

zdroj:Škola kávy s.r.o. 

  Cappuccino z mléka Lascato