ŠKOLA KÁVY s.r.o.

DOPROVODNÉ AKCE / Sbírka historických kávovarů /

Unikátní přehlídka kávovarů je již v ČR

26.3.2009

Zcela jistě by si příležitost shlédnout unikátní sbírku profesionálních kávovarů pana Vittoria Maltoni, která nemá ve světě obdoby neměl nechat ujít nikdo z milovníků kávy. Jde o jedinečnou možnost, která se již podruhé nemusí nikdy opakovat.


 22  nádherných kávovarů, klenotů, poskládaných v srdci  obchodního centra Olympia v Brně

Historické kávovary poprvé v ČR

 Detail kávovaru - vytápění

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


La Pavoni - Milán
Rok 1910
Model Ideale
2 hlavy
10 Litrů
Dochovaný exemplář

La Pavoni vzniká v Miláně roku 1905 pod vedením Desideria Pavoni, který v malé továrně v ul. Parini rozvíjí patent zakoupený 1.září roku 1902 od Ing. Luigi Bezzera. Dal tak život stroji na kávu espresso nazývaný společností La Pavoni “Ideale”.
Stroj má vertikální bojler, který je neustále držen pod tlakem elektrickým ohřevem nebo plynovými kamínky, které jsou umístěné vespod. Poskytoval pravou kávu espresso přímo do šálku asi za 60 sekund.
Stroj měl také kohoutky, z kterých mohla jít teplá voda nebo pára na přípravu dalších teplých nápojů. Byl to první model v historii, který se prodával v sériové výrobě. La Pavoni s modelem Ideale favorizovala rozmach módy pít italskou kávu v Evropě a následně po celém světě.

 



Victoria Arduino - Turín
Rok 1910
Model Tipo Extra
4 hlavy
50 Litrů

Vznešený a talentovaný pan Pier Teresio Arduino s velkým sociálním cítěním věnoval jméno značky své manželce Viktorii.
Průkopník Arduino rozvíjel produkci strojů na kávu espresso, u kterých se dbalo na kvalitu a funkčnost, a tedy nemohl vybrat žádný jiný symbol, než orla královského, který byl ručně rytý do bronzu a ještě dnes je mnohdy imitovaný.



Victoria Arduino - Turín
Rok 1933
Model Avalve
2 hlavy
12 Litrů
Dochovaný exemplář

Tento stroj vzniká v letech, kdy si společnost Victoria Arduino získává trh.
Velkou hodnotu tohoto stroje představuje přijetí nového patentovaného kohoutku z jediného kusu díky čemuž lépe těsní a tím získává všechny výhody uchování vody, páry a na minimum se snižuje údržba.
Všechny stroje ze série “Modello 900 AVALVE” mají chromované “hlavy – espresso”

 


La San Marco - Udine
Rok 1925
Model 900
2 hlavy
30 Litrů
Dochovaný exemplář

Nejstarší společnost, nejmodernější stroje, tímto heslem se společnost San Marco prezentovala veřejnosti a propagovala tak stroj 900.
Veškeré úsilí techniky bylo provedeno tak, aby dovedlo tento vertikální kávovar do dokonalosti.
Díky odolným mechanismům té doby, velmi ovladatelnými při použití a ve stejné chvíly velmi jednoduchými a elegantními, je stroj 900 optařen ohřívacím systémem, který kombinuje el.energii a uhlí.
Je zjevná komůrka na spodu přístoroje v níž je uloženo uhlí, které je vhodné jako alternativní systém při výpadcích el.energie.
Model zrealizovaný bratry Romanut je sestaven z bronzu a chromované mědi.

 



La San Marco, Udine
Rok 1930
Model 900
2 hlavy
10 Litrů

Afrika zjevila kávu Americe, Amerika ji dala světu a La San Marco ji nechává vychutnávat národům.
S tímto heslem, které je mnohem delší než jsou ty aktuální, bratři Romanut, majitelé La San Marco z Udine uvádějí na trh model 900.



Universal, Milán
Rok 1946
Model Mignonet
2 hlavy
9 Litrů
Dochovaný exemplář

S tímto modelem Universal představuje výsledek zkušeností společnosti, jejích tvůrců a konstruktérů a připomíná klientům, že se úctihodně podařilo překročit krizové poválečné období. Začli se znovu vyrábět tolik uznávané stroje na kávu espresso.
V tomto modelu je patrný styl a odbornost, které vždy zjednávaly důvěru klientů a milovníků.
 


La Dorio - Udine
Rok 1945
Model Lineare
1 hlavy
Dochovaný exemplář

Dílny pana Cav. Antonio Dorio a jeho syna byly založeny v Udine roku 1925.
Model Lineare byl vytvořen zcela z bronzu, mosazi a mědi. Jemně chromovaný a položený na podstavec z leštěného mramoru. Dnes může být považován za malou racionalistickou skulpturu.
Díky perfektní izolaci kotle a rámu, se promarnilo minimum tepla a měl tedy velmi nízkou spotřebu el.energie. Byl ekonomický i ve spotřebě kávy – stačilo 5 gramů, aby jste získali výborný nápoj – výtečnou pro pracovní místa a místa velkých seskupení: kluby, nemocnice, menzy.



Faema, Milán
Rok 1948
Model Mercurio
1 hlava
5 Litrů

Pan Valente patentuje jeden z prvních strojů na kávu s pěnou bez užití páry. Takovýto systém se nazývá pístový nebo pákový. Geniální intuice byla využití tlaku vody na mleté kávě, tak aby voda při odtékání na kávě pod tlakem vyprodukovala pěnu, která učinila kávu espresso známou po celém světě.



Faema, Milán
Rok 1950
Model Marte
2 hlavy
15 Litrů

Získání měsíce je sen, ale obrazotvornost již míří k vzdáleným galaxiím.
V padesátých letech společnost La Faema, založena v Miláně na konci čtyřicátých let panem Ernesto Valente, produkuje sérii strojů s futuristickým stylem, charakterizovaných jmény planet. Mezi těmito byl model Marte.


La San Marco, Udine
Rok1955
Model Lollobrigida
1 hlavy
5 Litrů

Historická značka Benátské Republiky založená v roce 1920 v Udine bratry Romanut. Mezi různými modely, které dosáhly velkých úspěchů na trhu je tento, pokřtěný “Lollobrigida” pro jeho členité křivky, útočné a široké tvary.


Gaggia, Milán
Rok 1950
Model Esportazione
2 hlavy
14 Litrů

Estetika, funkčnost a realizace díla byly základními elementy nového modelu Esportazione, přezdívaném “škatulka na sardinky”. Jeho kuriózní tvar byl speciálně projektován, aby mohl mít šálky na bocích stroje.

 



La Pavoni, Milán
Rok 1955
Model Lilliput 55
Design Studio PFR - Gio Ponti, Antonio Fornaroli, Alberto Rosselli
2 hlavy
15 Litrů
Kompletně zrestaurovaný exemplář

Na prodejním katalogu bylo psáno: “Střídmá elegance, dokonalost stylu, maximální praktičnost, jednoduchá funkčnost, pečlivá selekce užitých materiálů”.
Jedná se o jeden z prvních modelů strojů na kávu, kdy byl design svěřen architektům velkého kalibru, jako byl Gio Ponti: a výsledek to dokazuje!

 



Faema, Milán
Rok 1956
Model Urania
3 hlavy
25 Litrů
Dochovaný exemplář

Faema vždy kuriózně nazývala své modely děl jmény hvězd, planet a astronomických fenoménů. Model Urania byl dokonce vytvořen tvary a detaily velmi “vesmírnými”.
Inovační a zajímavá charakteristika byla představena čelním panelem z odlitého plastu, který byl vyráběn v různých barvách s ruznými dekoracemi.

 



La Cimbali, Milán
Rok 1956
Model Rubino
1 hlava
3 Litrů

Více než stroj znamenalo prohlášení: v roce 1956 La Cimbali doporučuje ve své reklamě, aby se na baru žádal “cimbalino”, ve víře, že bude klást větší důraz na sebe než na kávu.

 



La Pavoni
Rok 1956
Model Concorso
Design Bruno Munari a Enzo Mari 
2 hlava
15 Litrů

V roce 1956 časopisy Domus, Casabella, a Stile Industria vyhlašují velkou soutěž o nejlepší projekt na stroj na kávu.
Vyhrává soutěž model Concorso, navržen pány Bruno Munari a Enzo Mari, který ho nazvali “Diamant”, pro  broušený tvar jeho dílů, které umožňovaly různé kombinace barev a velikostí.

 


Faema, Milán
Rok 1961
Model E61
3 hlavy
18 Litrů

Je to jako Zatmění Eclissi: nebeská událost z roku 1961 napovídá jméno pro první stroj na kávu s nepřetržitým louhováním kávy.
Jeho hlavní charakteristiky, které se staly legendárními, jsou jednoduchost funkčnosti a produkce kávové pěny té nejvyšší kvality.
Kotel, kterým prochází tolik sběrných trubek, kolik je jednotek, dodával v každý moment vodu a upravenou teplotu s konstantním tlakem.
Tímto způsobem ve “skvělých letech šedesátých” Faema E61 udělala opravdovou revoluci ve způsobu dělání kávy.

 



La Cimbali, Milán
Rok 1962
Model Pitagora
Designers f.lli Castiglioni
1 hlava
3 Litry

Stroj, který dělá kávu sám. To bylo reklamní heslo té doby, které dobře shrnuje charakteristiky modelu Pitagora.
Navržen bratry Castiglioni – oceněni za tento projekt Zlatým Kompasem v roce 1962, Compasso d’Oro, stroj Pitagora jde na trh jako revoluční model, pro jeho barvy a nerezovou ocel – poprvé použitou v sektoru italských strojů na kávu espresso – která je kvalitním materiálem a nevyžaduje finální ošetření na její ochranu. V tomto projektu se myslelo na jeho industrializaci, a tak byl vybrán ekonomičtější materiál, který se lehce skládal. Poprvé se užije technika šablonového tisku. Hydraulická jednotka je upravena tak, aby výdej kávy nastal jednoduchým připojením nosného filtru portafiltro.

 



La Cimbali, Milán
Rok 1971
Model M15
Design Rodolfo Bonetto
2 hlavy
10 Litrů
Uchovaný exemplář

Kompaktní linie tohoto stroje jsou explicitně inspirované epochou Pop Art.
Ocel se využívá jen v pracovním ústrojí stroje a ztrácí tak estetickou hodnotu.
Stroj je vymyšlen tak, aby mohl být na zadním stole v barech. Na rozdíl od stroje Pitagora je pracovní ústrojí M15 otevřené “na denním světle” a ohřívač šálků už není zasazen.
Stroj M15 představuje technologický přechod stroje na kávu espresso od mechaniky k elektromechanice.

 



Faema, Milán
Rok 1980
Model Star
Design Sottsass
2 hlavy
10 Litrů

Známí designéři se odvažují s rostoucí bezostyšností a ironií k realizaci předmětů každodenního využití. Lidé mají rádi okolo sebe hezké a značkové věci. Jsou to léta banal design a Ettore Sottsass navrhuje model Star.

 

 


 

Lavazza, Turín
Rok 1997
Espresso Point
Design Pininfarina
1 hlava

Technologie pro chuť.
Navržen panem Pinifarina, Espresso Point je ideální pro kanceláře, obchodní aktivity a malé komunity. Káva se připravuje s praktickými sáčky, které udržují netknuté veškeré aroma kávy.

 


 

Lavazza, Turín
Rok 2008
Model A Modo Mio
Designer Saeco
1 hlava

Stroj Lavazza A Modo Mio představuje avantgardu v sektoru domácích strojů na espresso také díky technologii extrakce, která využívá optimálním způsobem presovanou kávu v sáčku a garantuje tak espresso, které je především hmotné a krémovité. Lavazza A Modo Mio se odlišuje od ostatních produktů na trhu: cenné směsy, které učinily nezaměnitelnou “chuť” Lavazza, 7,5g kávy obsažených v každém sáčku a různé druhy sáčků zpracovaných od Lavazza, aby uspokojily všechny chutě.
Jeho nezaměnitelný a sofistikovaný design ze sedmdesátých let, praktičnost použití, ale hlavně možnost si udělat pravé italské espresso jednoduchým pohybem, v několika vteřinách a... pohodlně ve vlastním domě z něj udělaly italský úspěch.