ŠKOLA KÁVY s.r.o.

MISTROVSTVÍ DEGUSTÁTORŮ ČR /

Coffee Tasting - degustace kávy

1.5.2009

v rámci jedenáctidenního programu v OC Olympia Brno se právě tato soutěž realizovala s velkým úspěchem a ohlasem návštěvníků po dobu několika dní.

Velmi atraktivním programem s až překvapivě velkým zájmem široké veřejnosti byla soutěž degustátorů kávy – Coffee Tasting. Soutěž, která se v Brně odehrávala 3 dny přičemž první dva dny byly kvalifikační, do třetího soutěžního dne šlo 20 nejlepších degustátorů z celé ČR a ze Slovenska.

Soutěž degustátorů kávy v Brně se těšila velkému zájmu publika.   Průběh degustace

Vývoj soutěže byl velmi napínavý a výsledky soutěžících ve finále velmi těsné. „Králem“ degustátorů se stal Pavel Kosta, který ve finálovém dni, ve třech kolech, která musel absolvovat poznal správně v prvních dvou setech 8 šálků, v setu třetím šálků 7, těsně za ním skončil Tomáš Hospodářský z Českých Budějovic.

Vítězka jednoho z kvalifikačních kol převzala od Roberta Trevisana svou cenu - kávovar.   Absolutní vítěz - Pavel Kosta

Oč se v této soutěži jedná? Každý degustátor dostane na stůl 8 setů s překapávanou kávou, v každém setu jsou 3 šálky s kávou, ve dvou šálkách káva shodná v jednom rozdílná. Úkolem soutěžícího je v čase maximálně 8 minut vytřídit z jednotlivých setů tu jedinou rozdílnou kávu od káv shodných. Zdá se to jednoduché, ale není. Jen si zkuste degustovat celkem 24 šálků s kávou. Právě díky intenzivnímu aroma kávy není tento test snadný. Samozřejmě, každý z degustátorů využíval také vodu k pročištění chuťových pohárků, ale i tak… Na druhou stranu, najděte jinou příležitost, kdy můžete zcela nezávazně otestovat 16 různých káv.