ŠKOLA KÁVY s.r.o.

ŠKOLA KÁVY /

Interaktivní seminář - cupping plantážní arabiky z různých regionů Brazílie

16.5.2013

jedinečná možnost pro všechny kávové nadšence zúčastnit se dne 29. 5. 2013 ve Škole kávy semináře vedeného panem Bruno Souzem, prezidentem společnosti BECCOR - Brazilian Estates Coffee Corporation.


 

Termín semináře: 29. 5. 2013 - mapka umístnění zde
Délka semináře: 
10:00 hod - 16:00 hod. s přestávkou na oběd  (příchod na seminář je možný od 9:15 hod)     
Počet účastníků: 15 - 25 osob
Cena semináře: 
2.600,-- Kč  / osoba  bez dph 21%
 Jazyk semináře: seminář bude veden v Anglickém jazyce s překladem do Češtiny

Přihláška na seminář - online

Lektor semináře:

Bruno O. S. Souzo pochází z brazilského města Campos Altos Minas, oblast Gerais. Je čtvrtou generací pracující s kávou ve své rodině. V kávové industrii pracuje přes 35 let, pěstuje kávu v Campos Altos na rodinné farmě Fazenda Esperança.

Bruno O, S. Souzo je prezidentem společnosti BECCOR - Brazilian Estates Coffee Corporation, importující kávové zrno specialty v Beaverton, Origona, USA od května roku 2002.

Bruno O. S. Souzo je prezidentem Academia do Café, která spojuje školu kávy, prodejnu kávy a export kávy. Je asistentem instruktoru Q grading systému (hodnocení kvality kávy podle CQI - Coffee Quality Institute).

 Program semináře:
 

1. Prezentace:
Na semináři budou prezentovány zásadní regiony Brazílie pěstující kávu a jejich profily:

2. Praktická část:
 V průběhu praktické části bude proveden cupping 5 druhů káv z brazilských farem (seznam a krátký popis najdete dále).

 

 

Bruno O. S. Souzo představí 5 různých vzorků kávového zrna z oblasti Minas Gerais.

  1. 1. Vzorek kávového zrna zpracovaný metodou Pulped Natural, vítěz soutěže o nejlepší kávu v regionu Minas Gerais (z více než 750 vzorků) a taky vítěz soutěže ABIC, jako nejlepší brazilská káva roku.

Tento vzorek je vypěstován v oblasti Minas Gerais, zvané Matas de Minas, na farmě Forquilha do Rio, Serra do Caparao Range. Kávový nápoj má vysokou kyselost žlutého ovoce, jako je carambola, s jasmínovými  tóny, který je velmi sladký s intensivním arómatem cukrové třtiny.

 

2. Vzorek kávového zrna zpracovaný suchou metodou, vítěz soutěže v oblasti Minas Gerais (z více než 750 vzorků), byl vypěstován v Cerrado, v oblasti Minas Gerais, uvnitř  vyhaslého vulkánu Chapadao de Ferro, z něhož je kávový nápoj s velmi intensivním tělem, tónami tropického ovoce, který je trošku slaný, karamelový a oříškový.

 


 
 
3. Vzorek kávového zrna z rodinné farmy Bruno O. S. Souzo- Fazenda Esperanca, z něhož je kávový nápoj velmi sladký, karamelový a s příchutí mandle, má střední tělo se slabší citronovou kyselostí. Kávové zrno je zpracováno suchou metodou a metodou palped natural.

4. Vzorek kávového zrna fair trade organic z regionu Poco Fundo jižní časti Minas, z něhož je kávový nápoj z příjemnou ovocnou příchutí, s dobře vyváženým sladkým tělem a citrónovou kyselostí. 

 

 5. Vzorek kávového zrna zpracovaný suchou metodou Сarmo de Minas, z něhož je kávový nápoj se silnou ovocnou příchutí zralého banánu, s vysokou citrónovou kyselostí a velmi sladkým a silným arómatem.                                                                                                                  


 

 Historie

Brazílie je největším producentem kávového zrna na světě po téměř 150 let, její výroba kávy činí přibližně jednu třetinu světové výroby.

První kávové keře byly vysázeny v Brazílii v roce 1727 v oblasti Para. Brazilská legenda zní, že kávové keře byly dovezeny do země plukovníkem Francisco de Melo Palheta z francouzské kolonie Guyana. Kvetoucí kávové keře byly dárkem z lásky od manželky guvernéra.

Více než 56% plantáží má rozlohu 10-50 hektarů, 28% - více než 50 hektarů. Hlavní plantáže se nacházejí ve státech Sao Paulo, Minas Gerais a Paraná. Sběr kávových bobulý se provádí v období sucha od června do září. V kávovém průmyslu je zaměstnáno asi 3,5 milionu lidí.

90. léta minulého století byly charakterizované opatřením Mezinárodní organizace pro kávu (ICO) a Brazilského institutu kávy (IBC) na přidělování kvót pro dovoz a vývoz zeleného kávového zrna, který obhajovalo několik hlavních výrobců kávy v Brazílii. Bohužel byl kladen důraz na cenu a množství zelené kávy, ale ne na kvalitu. Výrobci brazilské zelené kávy byli nuceni míchat kávová zrna lepší kvalitě s nižší jakostí odrůd, aby splňovaly požadavky na přidělené kvóty. Výrobci pak jmenovali kávu Santos Santos 1, 2, atd., kde Santos byl přístav, ze kterého vyvozili zelené kávové zrno.

Na počátku 90. let nová vláda v Brazílii zlomila systém kvót pro přípravu zeleného kávového zrna na export. Následně byl uzavřen IBC, což způsobilo revoluci v tom, kterým způsobem zelené kávové zrno bylo exportováno z Brazílie.

Důležitým se stalo, jak je káva pěstována, zpracována atd., což se projevilo úžasnou škálou kávy v Brazílii z určitých oblastí, které se staly dostupné pro spotřebitele po celém světě.

V rámci tohoto semináře Vám s radostí představujeme několik vzorků nejkvalitnějšího kávového zrna pěstovaného a zpracovaného na vybraných farmách s vynikajícími chuťovými vlastnostmi.


 

 

 

Smluvní podmínky semináře


PŘIHLÁŠKA :

ÚHRADA:

KONTAKTY:

pro přihlášení do semináře a pro získání dalších informací, prosím kontaktujte:

Marina Ščerbina
Tel:  + 420608677733
mail: mvcoffee.sro@gmail.com
http://www.facebook.com/scerbina.marina

Štěpánka Havrlíková   
Tel:  + 420602357060
mail: stepanka@skolakavy.cz